peseknove

Re – Parkování, garáže, sny a realita

 

Re – Parkování, garáže, sny a realita

 

 

       Nechce se mi reagovat na článek pana Kuncla, ale jelikož tento člověk v posledních třech letech zastává funkci místostarosty města, tak se k jeho článku vyjádřit musím.prvni

 

       Úvod článku pan místostarosty, kde reaguje na můj článek 180 nových garáží pro Sojčák, který byl uveřejněn na webovém portálu vimperk.eu je napsán tak, že mu snad rozumí jen sám autor.

 

       Dovolím si malé ohlédnutí do historie, které nám napoví, jaký byl jeho původní přístup k řešení parkování na SNP. Pan místostarosta v roce 2018 viděl řešení ve výstavbě parkovacího domu, což potvrzuje i jeho povolební vyjádření ve článku uveřejněném ve Vimperských novinách. Mezi priority tedy řadil parkovací dům pod ulicí SNP!

 

 

       Současné vedení města neuvážlivě, a dovolím si tvrdit, že i se zlým úmyslem a v rozporu s již schváleným stavebním povolením parkovacích domu, navýšilo stávající parkovací dům o další patro, čímž došlo k neúměrnému navýšení ceny, a pak celý projekt pro cenovou náročnost poslalo k ledu. Tímto jednáním připravili občany Sojčáku o cca 70 parkovacích míst. Domnívám se, že to vše bylo jen natruc minulému vedení města, které tuto stavbu dotáhlo k realizaci včetně stavebního povolení.

 

druhy


       Skutečnost, že vedení města připravilo občany o pakovací dům, jen těžko nahradí sliby, že se budou stavět v roce 2021 a 2022 nová parkovací místa, což je zatím zase jen něčí představa a jak se říká: „Ukázaná platí!“

 

       Podle studie na Sojčáku chybí cca 230 parkovacích míst, a z tohoto úhlu pohledu, je nabízené řešení, jen jako kapka v moři. Zejména když se s novými parkovacímu místy plýtvá, jak je zdokumentováno na vedlejší fotokoláži. Čtyři parkovací místa, včetně jednoho místa pro invalidy, musela být zrušena z důvodu umístění kontejnerů na komunální a tříděný odpad. Takto koncipované „domečky“ pro kontejnery máme na Sojčáku dva. Tedy můžeme odečíst osm nových parkovacích míst. Ke všemu jsou plechové nesmysly umístěny v přední části vozovky, čímž brání řidičům ve výhledu při výjezdu z parkovacího místa.

 

 

       To to skutečně nešlo vymyslet jinak?

 

 

 

       Ve článku pana místostarosty je plno plánů, kdy a kolik bude parkovacích míst na Sojčáku, ale já mám ještě v živé paměti jeho odpovědi na zastupitelstvu, kdy byl vyzván k uvedení jednotlivých termínů výstavby parkovacích míst, na které opakovaně odpovídal jako „zkušený“ politik – „Je to v plánu.“, toť vše, bez uvedení jediného termínu.

 

       Pan místostarosta tají, že výstavba parkovací míst je již dávno dopředu naplánovaná a schválená a jsou na ně deponované i městské peníze, což taktéž přispělo k obřímu zadlužení města v řádech stamilionů korun. Výstavba parkovacích míst není žádná jeho zásluha, ale je to jeho práce, za kterou je velice dobře placen. Přivlastňovat si zásluhy o výstavbu parkovacích míst mi přijde, jako tleskat bankomatu, že mi vyplatil moje peníze.

 

       Člověk nemusí být zrovna Albert Einstein a stejně tak chápu, že není každému dáno kreativní myšlení, ale osoba na pozici místostarosty by měla minimálně rozeznat návrh, ať přijde odkudkoliv, jestli je smysluplný, anebo je to jen výstřel do tmy.

 

       Můj návrh na výstavbu 180 garáží v blízkosti Sojčáku mi přijde smysluplný a reálný! Jedná se o výstavbu garáží na městských pozemcích, přičemž výpovědní lhůta z nájemní smlouvy stávajícímu nájemníkovi činí pouhé tři měsíce. Je vyřešen výjezd z areálu budoucích garáží, na místě je i elektrická přípojka a protékající potok je již zakrytý. Je navrženo i financování, které by nezatížilo městkou kasu. Znám mnoho lidí ze Sojčáku, kteří mají pronajaté garáže po celém Vimperku, a proto o jejich plném obsazení nemám sebemenší obavu. Spíš nastane situace, kdy se bude muset hledat klíč, jak je nadměrnému počtu zájemců přidělovat.

 

       Po splacení úvěru, ke kterému by došlo po 10 letech, by do městské kasy přibylo necelé 2.000.000,- Kč ročně, při uvažovaném nájemném 1.000,- Kč/měsíc. Toto je ovšem pro dnešní vedení města nezvyklá situace, kdy jsou schopní pouze peníze utrácet, ale nikoliv je vydělávat.

 

 

       Následující odstavec z článku pana místostarosty raději zkopíruji:

 

 

       „Takto to je čirý populismus, ale i to patří k politické kultuře některých. Určitě se o to může navrhovatel ale pokusit. Každý má právo prosazovat svoje myšlenky a témata. Mně to přijde technicky a ekonomicky hodně na vodě a hodně vzdálené realitě legislativy a zákonů.“,

 

a odpověď nechám na mém oblíbeném klasikovi:

 

 

„Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“

Jan Werich

 

 

       Na začátku místostarostování jsem ve svém článku nazval pana Kuncla nýmandem z kultury. Sám pan Kuncl se opakovaně označuje za slušného člověka. Za všechny uvedu jeden důvod, proč si nemyslím, že pan Kuncl je slušný člověk.

 

       Jelikož nevím, jestli zkopírovaný článek z Vimperských novin bude čitelný, tak ho přepíšu.

 

treti

Policejní sloupek

18.11. – 8.12.2019

V uplynulém období MP řešila:

18.11.

 

       „Na základě podmětu pana místostarosty prověřovala hlídka MP poznatek, že se v zahrádkářské kolonii v ul. Čelakovského u jedné chatky ozývá hluk. Hlídka vyjela na místo, kde ztotožnila ženu, která v kolonii přebývá. Z důvodu, že zde nemá elektrický proud, využívá benzínovou elektrocentrálu. Žena přislíbila, že provede opatření, která omezí vznikající hluk.

       Stejný problém řešila hlídka i 6.12. Strážní na místě zjistili, že benzínová elektrocentrála již nebude u chatky dále využívána a bude se zde dělat elektrická přípojka z blízké garáže.“

 

 

       Slovo starosta pochází z výrazu: „starati se“ a význam slova místostarosta je jasný, je to zástupce starosty, v našem případě starostky. Místostarosta je tedy člověk, který by se měl starat o své občany a ne je udávat Městské policii a nechat je šikanovat represivními složkami města.

 

       Smyslem této funkce je služba ve prospěch všech občanů města, a když někdo najednou v půlce listopadu v nezateplené chatce, kdy průměrná teplota přes den nepřesáhne +5°C, potřebuje elektřinu, tak by měla být první myšlenka člověka, který je mimo jiné i za toto městem placený, kdo a proč musí v tomto ročním období bydlet v chatce a následující dedukce by měla být, že asi řeší nějakou složitou životní situaci.

 

        Očekával bych, od normálního místostarosty, vstřícný postoj, kdy minimálně osobně zjistí, jaký je důvod počínání dané osoby a případně, jaktéto osobě může pomoc.

 

        Pane Kuncle, slušný člověk se pozná podle toho, že jedná jako slušný člověk, a nestačí to o sobě pouze tvrdit. Mohu Vás ubezpečit, že mi nejde o nějaký předvolební trik popřípadě nějaký budoucí post, jde mi jen o obyčejnou lidskost.

 

        Po třech letech Vašeho působení v pozici místostarosty mi nezbývá, než opětovně konstatovat, jste nýmand (podle wikislovníku: bezvýznamný člověk) a je jedno, na jaké pozici zrovna působíte.

 

        Možná byste si už měl skutečně ujasnit, co, komu, kde a jaké chcete prezentovat názory, viz jeden starší výstřižek:

ctvty

 

Tak zase někdy jindy a snad o něčem smysluplném,

 

Ing. Milan Pešek

 

 


{jcomments off}