Ojedinělý dokument o šumavských židech poprvé v kině

V minulém roce natáčel štáb České televize na Šumavě dokument o osudech židovského obyvatelstva na Šumavě a v Bavorském lese. Vzpomínkami pamětníků a vyprávěním historiků tak vznikl jedinečný příběh, který divákům přiblíží osudy jednotlivců i židovských rodin žijících na Šumavě. Dokument by měl upozornit na skutečnost, že židé byli normální lidé, kteří měli radosti i starosti jako ostatní obyvatelé. Ve čtvrtek se uskuteční předpremiéra I. a II. dílu tohoto dokumentu.

 

zide na sumave (2)

Z natáčení dokumentu (foto: Josef Štemberk)

 

Jedná se o první dokument svého druhu, který zaznamenává životy a osudy jihočeských a bavorských židů, kteří žili na Šumavě. Linie příběhů sahá až do 10. století a končí rokem 1945. Vznikl v koprodukci České televize, Centra divadelní, dramatické a hudební tvorby.  Scénáristou, režisérem a producentem za ZF Film je Mgr. Zdeněk Flídr.

 

Natáčení se z německé strany zúčastnilo a vypovídá v obraze 23 historiků a pamětníků a na sto členů Jüdischen Gemeinde ve Straubingu. Z české strany pak 18 historiků a odborníků a pět pamětníků. „Tímto dokumentem bych chtěl seznámit širokou veřejnost s tradicemi a životem židovských obyvatel jak na Šumavě, tak v Bavorském lese a přiblížit jejich vzájemné soužití s Čechy a Němci. Při této příležitosti bych podotknul, že to jsou první dokumenty, které zpracovávají téma osudů jihočeských židů na Šumavě,” vysvětluje režisér a scénárista Zdeněk Flídr.

 

Filmaři se pokusili zmapovat některý i pogromy ve středověku – např. masakr v září 1338 ve Straubingu a o pár let později v Pasově. „Mgr. Václav Diviš z Horské synagogy v Hartmanicích nás seznámil s dalšími smutnými událostmi z března 1866 v Sušici a vyprávění PhDr. Simony Kotlárové nás zavedlo ke dni 19. ledna 1919, kdy ve Strakonicích hladové bouře přerostly v drancování židovských obchodníků. Další vypravěčkou je Dr.Dorit Krenn, která nás seznámila s případy individuálního teroru včetně vražd ve třicátých letech v Bavorsku,” představuje dokument Zdeněk Flídr.

 

Jednou z nejsilnějších sekvencí II. dílu je putování po trase tzv. “Volarského pochodu smrti”, který vyšel 13.dubna 1945 z koncentračního tábora Helmsbrecht a skončil 5. května ve Volarech a 6. května v Husinci u Prachatic. „Na 1 300 převážně židovských žen z Polska, Ukrajiny, Haliče a Německa vyšlo za doprovodu ozbrojených dozorců SS na trasu Hemlbrechts – Svatava – Domažlice – a dále přes Hartmanice, Kvildu do Volar. Ve Svatavě se pochod rozdělil a dále pokračovalo až 900 žen. Po strastiplné cestě jich do Volar a Husince dorazilo ani ne 150! Ve Volarech je pochováno 94 z nich,” připomíná smutnou kapitolu dějin Zdeněk Flídr a dodává: „Chtěl bych, aby se v životech lidí, o nichž dokument hovoří, poznal každý divák, aby pochopil, co znamená opuštění rodného domu, drobností, ke kterým lnul, přátel, upření vzdělání, ztrátu veškerého majetku, absolutní ponížení a nakonec i ztrátu života.”

 

 

Předpremiéra I. a II. dílu trilogie Osudy židovského obyvatelstva na Šumavě a v Bavorském lese  se koná v rámci 6.ročníku konference Volary a pochod smrti – Multikulturní výchova v praxi pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr.Jiřím Zimoly a za finanční podpory Jihočeského kraje 2. května 2013 od 17.00 hodin ve Společenském sále radnice ve Volarech. Všichni zájemci o toto téma jsou vítáni!

 

 

 

Josef Rychtář