peseknove

Vícepráce

 

Vícepráce

 

       Myslím, že nastala správná chvíle pro reakci na článek pana Paštiky uveřejněný ve Vimperských novinách 6/2021 nazvaný: Úspěch pro firmu zastupitele, méně peněz pro Vimperk.

 

       V posledních dnech proběhlo předání 31 bytových jednotek v objektu bývalého internátu Lesnické školy ve Vimperku. Tuto přestavbu zajišťovala společnost GSI Invest, pana Zdeňka Kutila. Vyhlášené výběrové řízení vyhrál s nejnižší nabídkou ve výši 18.983.050,- Kč, druhá nabídka byla ve výši 23.518.729,- Kč.

 

       Přijetí nabídky firmy GSI Invest město Vimperk ušetřilo více než 4,5 milionu korun.

 

       Pan Paštika se ve svém článku uvádí výrazy vícepráce a vícenáklady, které hned po převzetí stavby uplatňuje Zdeněk Kutil, jak na běžícím pásu na realizovaných stavbách pro město, které vnímá jako „schopnost“ získat maximum peněz v každém momentu.

 

       Vícepráce na uvedených 31 bytech činily 1.610.634,- Kč, tedy celková přestavba internátu stála město 20.593.684,- Kč. Pro vyjasnění pojmu a odhalení úmyslných nepravd v článku pana Paštiku uvádím, že vícepráce vznikají vždy z popudu zadavatele stavby, nikoliv z rozmaru stavební firmy. Množství víceprací svědčí o připravenosti projektu k realizaci.
byty V případě přestavby bytů bylo uplatněno zadavatelem, tedy městem Vimperk, celkem 40 !!! změnových listů, kterými se měnil a doplňoval projekt přestavby. Vícepráce musí být odsouhlaseny, což se i stalo a mimo jiné, tyto vícepráce by provedla každá jiná stavební firma dle požadavku zadavatele. Tedy se muselo zapracovat do projektu 40 změn oproti soutěženému zadání a je nad slunce jasné, že tyto změny jdou k tíži zadavatele. Současné byly uplatněny i méněpráce, tedy naplánované, ale neprovedené práce, které zadavateli ušetřily cca 500.000,- Kč oproti projektu. Průměrná rekonstrukce jednoho bytu stála necelých 590.000,- Kč. Nájemné v těchto bytech bylo na posledním zastupitelstvu města stanoveno na 58,- Kč/m2 .

 

 

       Pro pana Paštiku je zřejmě nepřekonatelný a nestravitelný fakt, že firma pana Kutila odvádí práci ve výborné kvalitě za bezkonkurenční ceny, což mu zajišťuje řadu vyhraných výběrových řízení, a to bez ohledu na jeho činnost v zastupitelstvu města. Nabídkové řízení se provádí formou podání nabídky ceny v zalepené obálce, za kterou firma určitou stavbu provede a cena je známá až po otevření obálek, které obsahují nabídky jednotlivých účastníků řízení.

 

       Pan Paštika ve svém článku zmiňuje i opravu střechy Základní školy TGM od firmy jejíž název je k dispozici v redakci v hodnotě 2.479.215,- Kč z roku 2019. Současně pokládá otázku: Kolik si myslíte, že zde bylo vícenákladů? Odpověď: „Žádné, ani koruna …“

 

       Jelikož jsem se touto kauzou dost podrobně zabýval, pro zájemce zde uvedu link na můj článek http://www.vimperk.eu/index.php/hledej/18184-strecha-zs-tgm, tak pouze stroze odpovím na otázku pana Paštiky. Střecha byla opravena za částku 4.238,- Kč/m2 , kdy běžná cena dle dodavatele střešního systému GERARD (lehká plechová krytina použitá na ZŠ TGM) pana Milana Kratochvíla ze společnosti PEMA ROOFS, spol. s r.o., se sídlem Praha 9, Chlumecká 1539, byla stanovena na 1.350,- Kč/m2 .

 

       Pane Paštiko, je pravda, že Vámi jmenovaná firma neúčtovala ani korunu víceprací, ale bohužel jen na čtverečním metru opravené střechy firma městu účtovala o 2.888,- Kč navíc, oproti ceně v místě a čase obvyklé, přičemž plocha střechy byla přes 600 m2 .

 

       Asi nejvíce zarážející je následující názor pana Paštiky směřující k setrvání pana Kutila v zastupitelstvu města, kdy konstatuje: „Potom ovšem by neměl být zastupitelem, protože jeho chování je minimálně amorální a  politicky, společensky nezodpovědné.“

 

       K amorálnímu chování bych měl několik postřehů. Když jsem zastupitele Paštiku na zasedání zastupitelstva vyzval k zodpovězení otázky: Kolik platí za reklamy na billboardech na Vodníku, tak před celým zastupitelstvem a na záznam opakovaně lhal, kdy tvrdil, že billboard u lesa má pronajatý od spolku Ski klub Vimperk, za což mu platí formou sponzoringu a k billboard u chatek se nevyjádřil. Výsledek šetření Stavebního úřadu Vimperk ovšem ukázal, že billboardy jsou černé stavby, které nemají vlastníka a sportovní klub nemá s billboardy nic společného. Díky mé důslednosti přešly billboardy do vlastnictví města. Proslýchá se, že pan Paštika svůj dluh vůči městu Vimperk uznal a doplatil blíže nezjištěnou finanční částku.

 

       Tedy veřejně lhát, jako zastupitel města, na otázky pokládané na veřejném zasedání zastupitelstva města občanem města, opakovaně porušovat stavební zákon užíváním černých staveb na Vodníku, je podle pana Paštiky morální.

 

       Nedávné výběrové řízení na pronájem osmi chatek v areálu Vodník na 35 let ukázalo další morální kvality pisatele článku, kdy s nejhorší nabídkou, ale nejlepšími kontakty na hodnotící komisi vyhrál výběrové řízení. Je pravda, že pro vítězství musel po otevření obálek zvýšit svůj původně ještě nižší cenový návrh, ale díky zásahu kamarádů z koalice a dalších spřízněnců, kteří byli do této komise vybráni, a kteří se následně zasloužili o provedení změn v podmínkách hodnocení nabídek v jeho prospěch, se dílo podařilo.

 

       V neposlední řadě pana Paštiku podržela i starostka Martanová, která záměrně a se zlým úmyslem, zkrátila občany města na jejich zákonném právu vyjadřovat se k projednávané věci na veřejném zasedání zastupitelstva města Vimperk, a tak třeba nebylo předsedou komise bývalým radním Petrem Samkem odůvodněno jeho tvrzení, že pan Paštika je pro komisi nejdůvěryhodnější žadatel, když již v té době bylo veřejně známé, že provozuje na Vodníku černé stavby a dovolím si tvrdit, že nebýt mého zásahu, tak by na černo provozoval billboardy do současné doby. Pan Ing. Petr Samek už vůbec nemusel zdůvodňovat, proč komise vybrala nabídku s nejnižší cenou a dovolila doplňovat nabídku, kdy již byly obálky otevřeny. Současně nemohlo být konstatováno a následně i prokázáno, že vítězný uchazeč o pronájem chatek je dlužníkem města. Stejně tak, že provozováním černých staveb na pronajatém pozemku hrubě porušil nájemní smlouvu č. 70-002/10, což by měl být automatický důvod k výpovědi této nájemní smlouvy.

 

       Ke zvýšení morálního kreditu pisatele článku lze přičíst i zmiňovanou zakázku bez víceprací, kdy bez výběrového řízení kamarádíčkové z koalice přihráli zakázku na opravu střechy Základní školy TGM Paštikovo spolukandidátovi do místních voleb v roce 2018 za ODS, která byla předražená o více než 1.000.000,- Kč.

 

       Toto je asi společensky únosné, ale vyúčtovat si prokazatelně objednané a provedené vícepráce je pro zastupitele Paštiku již přes čáru.

 

       Tak asi mám jinak nastavené normy společenského chování a prvky amorálnosti. Nedivím se, že pan Kutil na článek „Úspěch pro firmu zastupitele, méně peněz pro Vimperk“ odmítl reagoval, to by pak pisateli článku mohlo dát pocit, že jsou na společné morální úrovni.

 

Tak zase někdy jindy,

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


 

{jcomments off}