Oblačnosti i v dalších dnech hodně

Předpokládané ochlazení dorazilo na Šumavu v neděli 28.dubna. Sobota byla ještě slunečná s teplotou přesahující většinou 20°C. Neděle však již byla pod mrakem, srážky se vyskytovaly jen ojediněle. I další dny přinesly spíše zvětšenou oblačnost s ojedinělými přeháňkami a teplotami kolem 15°C až 18°C. Na úterní pálení čarodějnic se srážky nevyskytovaly. První májový den přinesl zataženou oblohu, od vyšších poloh mlhavé počasí. Během dne však docházelo ke zmenšování oblačnosti místy až na polojasno, teploty stoupaly až k 20°C. Noc na čtvrtek přinesla místy slabší srážky.

Čtvrtek začal zataženou oblohou s ojedinělými dešťovými přeháňkami a teplotami po ránu kolem 10°C. Během dne by mělo Šumavu zasáhnout srážkové pásmo, musíme tak počítat s přeháňkami či deštěm. Teploty vystoupí na příjemných 15°C až 18°C. I v pátek bude nad Šumavou velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami, během dne by mělo docházet k ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Teploty zůstanou na čtvrtečních hodnotách.

Sobota přinese oblačné počasí, v odpoledních hodinách místy s bouřkami, neděle by měla být více slunečnější a srážky jen ojediněle. Po oba víkendové dny budou teploty do 19°C.

Počátek dalšího týdne bude polojasný s ojedinělými přeháňkami, teploty z počátku v maximech kolem 20°C, později slabé ochlazení a více přeháněk.

 

Sněhová pokrývka se na Šumavě drží už jen v těch nejvyšších polohách, ale i zde už je nesouvislá (pod 50% plochy sníh).

 

(ir)

 

Příroda se proubouzí i ve vyšších polohách, což dokládají fotografie z okolí Zadní Zvonkové na Českokrumlovsku pořízené 1. května: