peseknove

Vánoční strom

 

Vánoční strom

 

 

       V blížících se vánočních svátcích nechci být negativní, ale prostě se musím aspoň zeptat kompetentních lidí na radnici, jestli mají nějaký společný koncept, jak přistupovat k vánoční výzdoběstrom města?

 

       Prošel jsem se včera po Vimperském náměstí a dnes jsem byl navštívit městský park a mám z toho pocit, že výzdobu v parku měl na starost Dr. Jekyll a vánoční strom na náměstí vybral Mr. Hyde.

 

       Vím, že výzdobu kašny, umístění zvonu ve vidlici, jesle s oslíkemi cele prostranství v parku provedla šikovná děvčata z Oboru kultury a moc se jim to povedlo. Proto mi nejde do hlavy, proč se zástupci města neinspirovali nápadem pana Jungvirta, k trvalému nazdobení i vánočního stromu v parku?

 

       Z městského parku v létě vzniklo jakési kulturní centrum s Parkboudou, kde se odehrávaly různé kulturní akce. Proč tohoto počinu nevyužít i v době zimních prázdnin (myslím, že prázdniny vychází od 23.12.2021 do 2.1.2022), kdy děti nebudou ve škole, a opětovně nainstalovat Parkboudu, kde by si návštěvníci mohli dát teplý nápoj a mohla zde znít reprodukovaná vánoční hudba, či zde probíhat i jiné kulturní akce s vánoční tématikou? S nasvícenou budovou ZŠ TGM by šlo o skutečnou Vánoční romantickou šou.

 

       To, co stojí na náměstí, není sváteční vánoční strom. Je to dvakrát smutné, občané města jsou konfrontováni s neskutečnou mírou lhostejnosti odpovědných úředníků města za výběr tohoto poškozeného stromu, ale hlavně tento poškozený strom, kterému chybí nejdůležitější prvek tedy špic, mohl někde v klidu žít dalších 50 let.

 

       Je to skutečně jen lhostejnost, nebo jde o to, že nápad nasvítit stávající strom v parku nevzešel z img 20211126 145247vládnoucích hlav, anebo jde pouze o to, že si úředníci a vedení města zvykli koukat v práci z okna na nazdobený strom?

 

       Objektivně si musíme přiznat, že Vimperské náměstí jen stěží bude někdy centrem dění ve Vimperku, je prostě do kopce a přístup k němu je také do kopce, což je značně znevýhodňuje, přestože se na něm nachází výborná kavárna a taktéž i skvělá cukrárna.

 

       Z tohoto důvodu se městský park jeví jako velice příhodné místo pro obdobné kulturní akce. Příjemné přírodní prostředí, řada míst k sezení, a to jak na prostých lavičkách, tak na uměleckých, které vznikly letos o prázdninách. Návštěvník se může kochat i dalšími sochami. Prostě toto místo vyzývá k odpočinku a společnému sdílení.

 

       Tak snad už příští Vánoce se budeme moc sejít v parku, u stejně krásně nazdobené kašny a navíc i u nasvíceného vánočního stromu, který po skončení vánočních svátků, bude dál žít.

 

Klidné a příjemné nadcházející svátky přeje

 

Ing. Milan Pešek  

 

 


{jcomments off}