Zdíkovské a stašské děti poznávaly Londýn

Říká se, že měsíc pobytu v cizí zemi dá člověku jako učení se jazyku rok doma. Málokterá škola však má možnost vyslat své žáky na měsíc do cizí země a také rodičů, kteří by tento pobyt zaplatili, je jako šafránu.
ZŠ a MŠ Zdíkov ve spolupráci s ZŠ, MŠ a ZUŠ Stachy zorganizovala pětidenní poznávací zájezd do Londýna s názvem Londýn – město olympijských her 2012. Zájezd měl náplň poznávací i jazykovou. Žáci bydleli v anglických rodinách a během tří dnů poznali nejvýznamnější památky hlavního města Spojeného království.

 

Londýn očima dětí:

 

Naše škola dostala nabídku na zájezd do Londýna. Odjeli jsme 25.4.2013 v odpoledních hodinách.
Cesta, ačkoliv trvala okolo 13 hodin, se nám zdála být mnohem delší. Autobus nás do Londýna dopravil přes několik států – Německo, Belgii a Francii a přes kanál La Manche. Přes kanál jsme se přepravili Eurotunelem.
První den jsme v Londýně mohli vidět London Eye, Houses of Parlament, Big Ben, Buckingham Palace, Westminster Abbey, Trafalgar Square a v odpoledních hodinách nás čekala prohlídka národního stadionu ve Wembley.
Druhý den jsme navštívili historické město s katedrálou v Canterbury a bývalé královské doky v Chathamu. Tam jsme si prohlédli lodě a také ponorku uvnitř.
Třetí den jsme byli ve Wimbledonu, viděli jsme Tower of London a projeli se lodí po Temži.
Po Londýně jsme se přemisťovali pěšky, ale jeli jsme i metrem, kterému v Anglii říkají Tube.
V Londýně se mi moc líbilo. Sice mě sport moc nezajímá, ale ve Wimbledonu to bylo pěkné a zajímavé. Jsou zde uvedená jména českých tenistek a tenistů, kteří Wimbledon vyhráli. Díky nim má český tenis v Londýně velmi dobré jméno.
Londýn je moc krásné město, i když počasí se tam velmi často mění.
V rodině, ve které jsem byla s kamarádkami ubytovaná, se mi moc líbilo a ani by mi nevadilo zůstat tam o den déle. Ale domov je domov.
Zpátky do České republiky jsme se vrátili stejnou cestou 29.4.2013 v odpoledních hodinách.

Andrea Martanová, 9. třída ZŠ a MŠ Zdíkov

 

Cesta do Anglie byla pohodová a do Londýna jsme dorazili okolo osmé hodiny ráno.
V Londýně jsme měli možnost vidět spoustu památek a zajímavých míst. Mě nejvíce zaujalo Wembley, protože jsem hráč i fanoušek fotbalu. Zde jsme se mohli vyfotit s dresy známých hráčů a nahlédnout do jejich kabin. Dozvěděli jsme se o Wembley také nejednu zajímavost, například, že nejvíce koncertů zde měl zpěvák Michael Jackson.

Jakub Sova, 8. třída ZŠ a MŠ Zdíkov

 

Na školním poznávacím zájezdu do Londýna se mi nejvíce líbil Wembley stadion a Wimbledon. Zde je 18 travnatých hřišť, které se pěstují po celý rok a každý den se stříhají, aby měly správnou délku. Doopravdy je zde ale hřišť 17, protože hřiště 13 chybí, aby nepřinášelo smůlu.
Kromě těchto míst jsme ještě navštívili například Tower of London, Greenwich a projeli jsme se lodí po Temži.

Ondřej Vlček, 8. třída ZŠ a MŠ Zdíkov

 

pro vimperk: Roman Šebánek, ZŠ a MŠ Zdíkov

 

{gallery}vimperk/2013/kveten/londyn/{/gallery}