Nová krev do komisí města

Ve Vimperku funguje sedm komisí městské rady – bytová, dopravní, prevence kriminality, pro sociálně-právní ochranu dětí, kulturní, povodňová a sportovní. V minulých dnech došlo u některých komisí k poměrně velké obměně jejich členů. Do komisí se dostaly i osoby, které jsou známé svojí otevřeností a kritičností vůči vedení města.

 

Některé změny byly vynucené – mateřská dovolená pracovnice odboru kultury, školství a cestovního ruchu, která byla coby zástupce městského úřadu zároveň členkou kulturní komise. Za ní zaujal místo Mgr. Zdeněk Kuncl, jenž převzal po těhotné pracovnici i agendu na radnici.

 

U některých odvolání, jak nám prozradil starosta města Bohumil Petrášek, byla důvodem jejich malá aktivita při činnosti v komisích.

 

Prvotní příčinou ale byl listopadový požadavek zastupitelů Bednarčíka a Střelečka podpořený hlasy dalších sedmi zastupitelů na městskou radu, aby jednala o jmenování nových členů komisí.

 

Nejvíce nových jmen se objevuje v komisích kulturní a prevence kriminality.

 

Do komise prevence kriminality byl jmenován Ing. František Hojdar a spoluautorka petice „Za bezpečné město” Iveta Preslová. „Jsem za jmenování ráda, nechtěla bych, aby naše půlroční snažení přišlo vniveč. Něco už se podařilo díky naší iniciativě změnit, ale ještě je na čem pracovat,” sdělila svoji představu činnosti v komisi Iveta Preslová.

 

Ještě více nováčků se objevuje v kulturní komisi. Mimo Zdeňka Kuncla byli nově jmenováni k 1. květnu Magda Jadviščoková, majitel Clubu Calypso Tomáš Koška a Jolana Kutilová z Hotelu Zlatá hvězda. První dvě jména prošla v radě bez problémů, jmenování Tomáše Košky a Jolany Kutilové našlo odpůrce – radní Vávrová, Rückerová, Bednarčík hlasovali pro, místostarostka Martanová proti, starosta Petrášek se zdržel. „Nedomnívám se, že by soukromí pořadatelé kulturních akcí měli v komisi být,” okomentoval svoje rozhodnutí starosta. „Po pravdě nevím, jak přesně komise funguje, ale protože se snažím pořádáním koncertů oživit kulturu ve Vimperku, která podle mého názoru není na takové úrovni, jaká by měla být, snad budu moci svými nápady přispět,” přeje si nový člen Tomáš Koška.

 

U dalších komisí došlo jen k jednotlivým změnám. K prvnímu květnovému dni se novým členem povodňové komise stal Ing. Vladimír Procházka a členem sportovní komise Mgr. Jan Líkař.

 

 

Josef Rychtář

 

úvodní foto: Jiří Šejna