Projekt CZ-SK South LIFE na Hluboké

 

V rámci projektu CZ-SK South LIFE se prořezávali stromy v parku na Hluboké 

 

 

       Spojit příjemné s užitečným se rozhodli ochránci přírody z projektu Jihočeského kraje CZ-SK SOUTH LIFE a vedení Střední odborné školy elektrotechnické, Centrum odborné přípravy, Hluboká nad Vltavou. Nedaleko této střední školy během letošní zimy zaměstnanci projektu, a to konkrétně Krajského školního hospodářství, České Budějovice, ošetřovali koruny stromů, které vytipovali odborníci jako místo s potencionálním či prokázaným výskytem páchníka hnědého (Osmoderma eremita) na jehož záchranu se projekt zaměřuje. Nyní projekt studentům představili v rámci přednášky přímo ve škole. „K dosažení optimálního stavu populace páchníka je na jednotlivých projektových lokalitách na základě monitoringu a vytipování vhodných stromů proveden detailní návrh managementu a následně jsou realizována nezbytná opatření arboristické povahy, sestávající prioritně z ošetření aIMG 20200318 085800 zlepšení zdravotního stavu vybraných stromů a jejich okolí,“ uvádí Eva Ježková, vedoucí projektu CZ-SK SOUTH LIFE. Nedaleko Hluboké nad Vltavou jsou tři evropsky významné lokality s výskytem páchníka zařazené do projektu: Evropsky významná lokalita (EVL) Hlubocké hráze, EVL Hlubocké obory a EVL Vrbenské rybníky. „Byl proveden bezpečnostně – zdravotní ořez vybraných očíslovaných listnatých dřevin s prioritním cílem zlepšení zdravotního stavu stromů, stability korun a zvýšení bezpečnosti v jejich okolí. Plánujeme také výsadbu vhodných druhů dřevin, a to především druhů dub letní a lípa srdčitá, ale doplňkově i ostatní listnaté dřeviny,“ uvedla Ježková.

 

       Právě ona s kolegy přednášela ve středu studentům z hlubocké střední školy o projektu, a především jim vysvětlovala, jaké práce se se v okolí jejich školy provádějí. „Studenti si možná nyní lépe uvědomí, v jak entomologicky zajímavém území studují,“ doplnila Ježková s tím, že přednáška také přispěla k plnění cílů projektu, kterým je zvyšování povědomí veřejnosti o významu cílových druhů a jejich stanovišť. Pracovníci Krajského školního hospodářství zde správně zvoleným postupem managementových opatření zajistí prodloužení životnosti a vývoje stromů. „Často se jedná o starší stromy, u kterých může hrozit rozpad koruny. Vhodnými arboristickými metodami se umožní žádoucí vývoj vytipovaných stromů, především jejich stabilizace a regenerace, a současně s tím zajistíme vhodné podmínky nejen pro výskyt páchníka, ale i celé řady dalších chráněných živočichů,“ uvádí Ladislav Lešák z Krajského školního hospodářství, České Budějovice.

 

       Jihočeský kraj rozvíjí program záchrany populace páchníka hnědého v rámci tohoto projektu od roku 2017. Jde o celoevropsky chráněného, ohroženého a vzácného brouka, který je specificky vázán na dutiny starých stromů a mrtvé dřevo. V ČR se vyskytuje lokálně, nejvíce nálezů je známo právě z jižních Čech a jižní Moravy. Projekt se věnuje ochraně páchníka hnědého v sedmi evropsky významných lokalitách v rámci jižních Čech. „Studenti se nás na účel prořezávek nedaleko školy ptali. Také my jsme v našem parku naplánovali prořezávky, které s tímto projektem souvisejí. Studenti tudy chodí a zajímají se. Během přednášky se také dozvěděli zajímavé informace o okolních parcích a lesích, které mohou vyprávět jako zajímavost svým kamarádům a kamarádkám,“ uvedl ředitel školy Pavel Zasadil.

 

       CZ-SK SOUTH-LIFE je momentálně jedním z našich největších projektů týkajících se ochrany přírody v České republice. Vedle páchníka se projekt zabývá ochranou kriticky ohrožené rostliny hořečku mnohotvarého českého a dalšího rovněž kriticky ohroženého brouka střevlíka Menétriésova.

 

       Na projektu se kromě Jihočeského kraje a Krajského školního hospodářství, České Budějovice podílejí organizace Český svaz ochránců přírody Onyx. Další informace najdete na webových stránkách projektu www.south-life.cz. 

 

Pavel Pechoušek, 733 671 784 

{gallery}Jitka/rok2022/brezen/south{/gallery}

 


{jcomments off}