gymnazium

Gymnázium povede nový ředitel

Ředitelé škol, jejichž zřizovatelem je Jihočeský kraj, mají podle novely školského zákona platné od loňského roku omezené funkční období na dobu šesti let. Pak musí potvrdit svůj post v konkurzním řízení.

 

O novém řediteli pak rozhoduje krajská rada. Může se přiklonit k závěrům hodnotící komise, může zvolit i někoho z poražených, nebo nejmenovat nikoho a vypsat nové výběrové řízení.

 

V přechodném období od nabytí platnosti novely se konkurzy konají ještě dříve než po vypršení šestiletého období. Letos proběhly u škol, jejichž ředitelé byli ve funkci tři až šest let. Mezi pětadvaceti jihočeskými školami, jichž se toto nařízení dotklo, bylo i Gymnázium a Střední odborná škola ekonomická Vimperk a Střední škola Vimperk.

 

Krajská rada už zveřejnila, kdo povede vimperské gymnázium od příštího školního roku, konkrétně od 1. srpna, po následujících šest let. Není to dosavadní ředitelka Eva Piherová, ale další účastník konkurzu – člen pedagogického sboru gymnázia Jan Heřta. „Takový je život, rozhodně se z toho nehroutím,” okomentovala svůj ředitelský konec Eva Piherová. „Myslím, že se mi za pět let ve funkci podařilo pár úspěšných věcí,” dodává.

 

Ve Střední škole Vimperk ještě není o řediteli jasno. V zápisu krajské rady se mezi nově schválenými řediteli školských zařízení neobjevuje jmenování ředitele ‚Nerudovky’.

 

V dalším vimperském školním zařízení patřící pod správu Jihočeského kraje, v základní umělecké škole, se konkurz konal už loni. Tam Pavel Vališ svůj post obhájil.

 

 

Josef Rychtář