Klostermanna a Dudáka nyní rozváží Volvo na elektropohon

 

Klostermanna a Dudáka nyní rozváží Volvo na elektropohon

 

Piva ze strakonického pivovaru nyní na zkoušku rozváží speciální nákladní Volvo na elektrický pohon. Takové elektro nákladní vozy jsou v ČR jen dva.

 

 

       Strakonický pivovar aktuálně zkouší nákladní vůz, který jezdí na elektropohon. Jedná se o VOLVO FL E 4×2, s trvalým výkonem 130 kW. V České republice jsou podle obdchodního ředitele automobilky Volvo trucks Vladimíra Skláře v provozu zatím 2 takové typy, Dudák je druhým pivovarem v České republice, který ho zkouší. Volvo v této moderní, ekologické formě dopravy mezi automobilkami určuje trendy.IMG 6100

 

       Celková hmotnost automobilu je 16,7 tun a jeho nosnost je 7540 kilogramů. Automobil na jedno nabití ujede zhruba 250 kilometrů. Podle Skláře se jedná o automobil, který je vhodný k distribuci pivních beden a sudů.

 

      „Jeho největší přínost je jednoznačně v tichém a bezemisním provozu, což oceníme zejména při provozu ve městě a v obytných zónách. Dále výrazně nižší hladina hluku v kabině a oproti standardnímu vozu se spalovacím motorem žádné vibrace. Toto po zkušenostech s prvními uživateli eliminuje únavu posádky a tedy mj. přispívá k větší bezpečnosti na silnicích,“ uvádí Vladimír Sklář.

 

       „Pořizovací cena vozu je stále výrazně vyšší oproti ceně podobného vozu na naftu. Je ale třeba říci, že ekonomická stránka věci není aktuálně hlavním důvodem, proč si zákazníci tato vozidla pořizují. Tím je kromě důvodů výše zmíněných zejména ochrana životního prostředí a péče o něj,“ uvádí ředitel pivovaru Dušan Krankus.

 

       Pivo za strakonického pivovaru Dudák rozváží tento elektrovůz pouze po tento a příští týden. Zkoušku domluvil zástupce firmy Pella, která pro pivovar externě dodává některé logistické služby „Pivovarské trasy rozvozu piva výborně zapadají do výdrže baterií,“ uvádí Jaromír Dub z firmy Pella.

 

Protože se jedná o test vozidla v reálném provozu, nelze budoucnost a případnou spolupráci předvídat.

 

        „Pokud jde o elektrifikaci nákladní dopravy, situace se vyvíjí rychleji, než se všeobecně očekávalo. V loňském roce jsme předali první elektrické nákladní vozidlo a registrujeme zvýšenou poptávku od zákazníků. Jsou segmenty, které jsou pro elektrické náklaďáky ideální a vhodné – např. svoz odpadu nebo právě distribuce. Na druhou stranu jsme přesvědčeni, že vozidla na konvenční pohon tady s námi ještě pár let budou a je zatím technicky nemožné určité druhy přepravy zajistit alternativním pohony. Je ale jasné, že elektrifikace bude hrát stále důležitější roli,“ uzavřel Sklář. 

 

 

Pavel Pechoušek

 {gallery}Jitka/rok2022/brezen/elektro{/gallery}

 


{jcomments off}