peseknove

Nesvítíme někde zbytečně?

 

Nesvítíme někde zbytečně?

 

 

       Ve výčtech pana Paštiky do čeho všeho na Vodníku investoval, mě zaujala jedna informace: „Postavil jsem a zaplatil jsem osvětlení ulice K Vodníku, které jsem pak předal městu Vimperk“. K objektivnímu hodnocení této informace jsem kanceláři starostky zaslal žádost ve smyslu zákona č. 106/1999 Sb., aby mi sdělila potřebné informace.

 

       Jelikož si nepamatuji, že by za éry pana Josefa Chvala, který vlastnil restauraci před panem Paštikou, existovala ulice K Vodníku, podle mě to byla jen vedlejší cesta vedoucí k rybníku a nebyla označená, tak jsem položil první otázku ke vzniku této ulice. Odpovědi se ujal pan Ing. Michal Janče, vedoucí Odboru investic a údržby MěÚ Vimperk, který mi oznámil, že mu tato informace není známá, tak to pane jsme Janče dva.

 

       Proměna této cesty na moderní komunikaci rozšířenou o dvě výhybny a obratiště s asfaltovým povrchem byla hrazenasvetlo z prostředků města Vimperk (kolaudace 25.11.2016) a obnovení opěrné zdi a zábradlí mezi komunikací a Křesánovským potokem bylo hrazeno z dotace MMR ČR.

 

       Osvětlení skutečně zaplatila firma pana Paštiky, která následně smlouvou ze dne 30.12.2012 prodala toto veřejné osvětlení městu Vimperk za částku 10.000,- Kč.

 

       Roční spotřeba elektrické energie v období 17.4.2020 – 27.4.2021 činila 2,5 MWh a město Vimperk, jako vlastník tohoto veřejného osvětlení ulice K Vodníku, za toto období zaplatilo 8.426,04 Kč včetně DPH. A tak za deset let vlastnictví tohoto osvětlení město zaplatilo již přes 80.000,- Kč a bude dál platit a mnohem víc, díky stoupající ceně el. energie.

 

       Může mi někdo kompetentní z MěÚ Vimperk vysvětlit, proč město od soukromé osoby odkoupí veřejné osvětlení, které má jediný účel, a to svítit hostům restaurace Vodník na cestu? Protože maminky s dětmi se zde v noci neprocházejí a nic jiného k vidění, kromě hospody, tu není.

 

       Nezbývá, než se podívat na dobu, kdy toto všechno vniklo, tedy kdo v této době seděl na radnici a toto všechno spunktoval. Asi málo kdo bude překvapen, že za touto nehorázností opětovně stojí tandem Martanová – Petrášek.

 

       A jen tak pro naplnění názvu celého článku a k uvedenému fotu, které jsem vyfotil dne 14.2.2022, kdy na Vodníku nebyli hosté (zavřená restaurace), nebyli tam ani pracovníci firmy, kteří tam staví hotel (úředně pozastavená výstavba), prostě nikdo, přesto 13 lamp (pardon 12 lamp, jedna bude potřebovat opravit) svítilo asi sv. Valentýnovi na cestu.

 

       I takto se podporuje podnikání ve Vimperku, tedy když máte na radnici dobré kámoše, kteří nehledí na nějakou tu korunu, zejména když není jejich.

 

Tak zase někdy jindy

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}