peseknove

Mínus 120.000.000,- Kč

 

Mínus 120.000.000,- Kč

 

 

       V minulém článku jsem se věnoval stavu koupaliště ve Vimperku. Nedá mi to a musím se k tomuto tématu ještě jednou vrátit. Jak je všeobecně známo, tak finální výstavba Areálu vodních sportů měla být financována z úvěrového rámce ve výši 120.000.000,- Kč, který u banky vyřídilo hnutí Jihočeši 2012. Všichni koaliční partneři měli dostavbu areálu jako hlavní tahák ve volebním programu 2018 a je nutné připomenout, že hlavním manažerem projektu byl již od roku 2012 pan Petrášek.

 bazenn

 

       Už méně známo je, že bylo vymyšleno několik etap, variant a nespočetné doplňování studií, které podle zadání velice rády plnily projektové kanceláře. K hlavním projektovým kancelářím pařily tyto společnosti:

 

1. Šumavaplan, spol. s r.o., které bylo celkově vyplaceno 5 081 849,- Kč,

2. Rival projekt v.o.s., které bylo celkově vyplaceno 106 480,-Kč,

3. Šumavaplan projekt, s.r.o, které bylo celkově vyplaceno 2 419 556,- Kč.

 

Celkově za studie Areálu vodních sportu bylo městem zaplaceno: 7 618 185,- Kč.

 

 

 

Malý kvíz:  

bazen

 Najděte 10 rozdílů, já našel pouze jeden

 

 

       Když už koaliční zastupitelé definitivně pohřbili projekt Areál vodních sportů, na jehož dostavbu měli k dispozici 120 mil. korun, je pak otázkou, proč tedy neinvestovali část vyčleněných finančních prostředků do úprav koupaliště, které je nadále využíváno jako venkovní.

 

       Jednoduše si v roce 2018 řekli, že krytý bazén nebude a od této chvíle je vimperské koupaliště „in status quo“ a do koupaliště neinvestovali ani korunu.

 

       Mám k dispozici fotografii koupaliště z roku 1967, tedy z doby kdy jsem se zde učil plavat, a jak je vidět, tak se toho za 55 let moc nezměnilo, jen místo betonových panelů je zde nerezová vana.

 

 bazen2

 

       Marně se snažím najít odpověď na otázku, proč to takto s bazénem dopadlo. Proč nemáme bazén, jako ho mají ve Volarech, v Prachaticích nebo v Sušici, přeci nejsme zase tak chudé město, jak se nám urputně snaží radní a koalice namluvit! Proč si vimperáci nemohou užít pobyt v pěkném prostředí u ohřáté vody ve vlastním městě a nemusí jezdit do okolních měst? Proč musíme mít na radnici lidi, které prioritně zajímá, co z toho budou mít oni osobně.

 

       Ve Vimperku je to v současnosti tak, že pokud jste sportovec, ale nejste zadělaný blátem od hlavy až k patě z jízdy na biku, nebo nemáte u nosu nudli jak švihadlo od kroužení na lyžích na umělém a draze zaplaceném sněhu na Vodníku, tak Vaše zájmy a potřeby na městě ignorují. Vzpomenu jen na tartanovou dráhu, kterou máme jen díky panu Dvořákovi a panu Kutilovi, na jejíž vznik by současné vedení ani nepomyslelo, maximálně by si nechali udělat projekt, aby se mohli s projektantem šábnout o nějakou tu kačku z vimperské kasy, a pak by už jen vymyslet důvod, proč tento projekt nelze realizovat.

 

        Co postrádám na současném venkovním koupališti?

 

       Jak jsem již uvedl v minulém článku, je nezbytné vyměnit stávající dlažbu, která je pro venkovní užívání koupaliště nevhodná. Určitě zavést solární ohřev vody. Je potřebné pro malé děti dobudovat brouzdaliště s hloubkou vody do 50 cm a dovybavit koupaliště o převlékárny, sprchy, umývárny a toalety.

 

       Pro zabavení nejmenší dětí navrhuji vybudovat několik pískovišť, skluzavky jak do vody, tak i na suchu, dále prolézačky, houpačky ale třeba i malou horolezeckou stěnu či nafukovací hrad.

 

       Pro zabavení dospělých návštěvníků navrhuji vybudovat minigolf, hřiště na plážový volejbal a badminton, kamenný stůl na stolní tenis, plácek pro pétanque apod.

 

        A nakonec pro všechny kvalitní občerstvení s párky v rohlíku, klobásami, zmrzlinou, brambůrkami a různými nápoji. Na koupališti postrádám lehátka a je zde i nedostačující počet laviček. Taktéž na koupališti chybí pevný přístřešek s posezením, a kde by se mohli návštěvníci schovat jak před deštěm, tak před sluncem.

 

       Rekordní počet návštěvníku na vimperském koupališti byl něco přes 600 lidí a myslím si, že si všichni zasloužíme lepší a všestrannější servis, než jaký nám je v současnosti neschopnou radnicí nabízen.

 

       Nakonec malá otázečka k zamyšlení, kolik si myslíte, že by se z výše navrhovaných nápadů dalo na koupališti realizovat za vyhozenou částku za projekty ve výši 7 618 185,- Kč?

 

Tak zase někdy jindy,

 

Ing. Milan Pešek

 

 


{jcomments off}