peseknove

Pivovarské terasy vs. parkování na Sojčáku

 

Pivovarské terasy vs. parkování na Sojčáku

 

 

 

       Docela překvapivá zpráva na mě dnes (tj. 25.6.2022) vyskočila z Prachatického deníku.cz, ve kterém se píše, že vimperské Pivovarské terasy čekají na stavební povolení. A zpráva dále pokračuje, že projektová dokumentace na obnovu Pivovarských teraspivovarske1 ve Vimperku už leží na stavebním odboru města a čeká na vydání územního rozhodnutí a stavební povolení.

 

 

       Celkový koncept mi připadá smysluplný a vizualizace projektu představuje vznik příjemné odpočinkové zóny. Nepochybně se tyto terasy líbí bývalému radnímu Samkovi, u jehož nedávno zakoupeného domu budou terasy končit a i paní starostce, která když vyjde ze svého baráčku, tak bude mít lepší pohled než na bývalou uličku, která v minulosti dostala nechvalné označení „Posranka“. Ale věnujme se nákladům, co bude tato akce stát. Město pouze za studii revitalizaci „Posranky“ zaplatilo částku 2.413.950,- Kč a podle předběžných odhadů Odboru Investic a údržby budou náklady na revitalizace přesahovat částku 20.000.000,- Kč. Tedy 22,5 milionu za pár opravených kamenný zdí, dlažební kostky, stromy a několik laviček? Asi už to úplně přestávám chápat. Studie, která kopíruje současný stav a k tomu přibude pár nových zdí, opraví se stávající zdi a město zaplatí takový balík?

 


pivovarske2       Co na to asi řeknou obyvatelé Sojčáku, jak hezky si vedení města zvelebuje okolí svého bydliště a na jejich problémy s parkováním kašlou. Jsou to přibližně tři roky, co jsem na zastupitelstvu „loboval“ jako občan mimo jiné i za výstavbu parkovacího domu na Sojčáku, kdy jeho tehdejší cena byla cca 11 milionu korun. Předložený projekt, na který mimochodem bylo již vydáno stavební povolení, starostka svévolně změnila na parkovací dům o třech patrech s cenou přesahující 35 milionů korun a následně suše konstatovala, že na to město nemá peníze a pak celý projekt shodila ze stolu. Této taktiky, tedy nesmyslně navýšit cenu projektu a pak ho pro nedostatek financí zrušit, jsme byli svědci již několikrát a paní starostka takto taktizuje zejména v případech svých nesplněných volebních slibů. Jako příklad mohu uvést notoricky známý Areál vodních sportů.

 

 

 

       Připomínám, že v té době zastupitelstvo disponovalo  volnými finančními prostředky, za zmíněný nerealizovaný projekt Areálu vodních sporu, ve výši 120.000.000,- Kč. Paní Martanová se nikdy nezajímala, nezajímá se a nebude se zajímat, jak budou parkovat občané na Sojčáku, přestože v této lokalitě žije cca 3.500 občanů Vimperka, což je skoro polovina z celkového počtu obyvatel. Jihočeši 2012 budou prosazovat výstavbu třípodlažního parkoviště, tak jak ho v létě roku 2018 navrhl pan architekt Kročák. pivovarske3

 

 

       Jak bude parkoviště vypadat, nastiňuje studie, která počítá se vznikem cca 200 parkovacích míst, přičemž do samostatných podlaží se bude vjíždět:

 

1. Horní patro ze SNP vjezd před domem čp. 465

2. Střední patro ze SNP vjezd před domem čp 466

3. Spodní patro kopíruje současný vjezd na stávající parkoviště.

 

 

 

      Pro přístup na jednotlivé parkoviště bude možno použít lávku s kruhovým schodištěm znázorněné pod bodem č. 4.

 

 

       Vimperská kasa není bezedná, i když chování současné koalice tuto skutečnost zcela popírá, a přestože odpočinková zóna ve středu historického města má svůj potenciál, tak jednoznačná priorita pro hnutí Jihočeši 2012 ve volební období 2022 – 2026 bude řešení situace s parkování na Sojčáku. Opět nezbývá než připomenout, že parkovací dům mohl již dávno sloužit spoluobčanům, nebýt přezíravého chování současného vedení města k potřebám občanů na sídlišti. Ne nepodstatnou skutečností je, že v době plánované výstavby parkovacího domu byly ceny stavebního materiálu o více jak polovinu levnější než v současnosti.

 

 

Tak zase někdy příště

 

Ing. Milan Pešek 

 

 


{jcomments off}