Ve čtvrtek se začne jednat o Šumavě

„Kdyby se mě někdo v roce 2006 zeptal, jestli Šumava potřebuje zvláštní zákon, řekl bych, že ne,” přiznává ředitel Správy Národního parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava Jiří Mánek. Ale poté, co se událo v letech 2007-2010, vidí přijetí speciálního zákona jako nutnost.

 

Ve čtvrtek, ihned po skončení písemných interpelací na vládu, začne poslanecká sněmovna projednávat vládní návrh zákona o Šumavě, který Jiří Mánek jednoznačně podporuje. Parlamentem už prošel prvním čtením návrh vytvořený Plzeňským krajem, nyní je na řadě verze, kterou předkládá ministerstvo životního prostředí.

 

Vládní návrh zákona o Šumavě včetně vysvětlivek

 

U nás existují čtyři národní parky, ale jen jediný vzbuzuje takové emoce. „Protože tady nejsou jasně stanovená pravidla. Proto podporuji vládní návrh zákona, který přináší přesně stanovené mantinely. A nepřináší je na rok či dva, ale na 45 let dopředu,” obhajuje vládní návrh ředitel šumavského parku Jiří Mánek. Kromě jasných pravidel oceňuje Jiří Mánek historicky největší vymezení 1. zóny za dobu existence NP Šumava, neoklešťuje pravomoci k ochraně přírody a zamezuje vstupu developerů na Šumavu.

 

 

Co o vládním návrhu také řekl Jiří Mánek:

 

Musí skončit doba nejasných výkladů a protichůdných rozhodnutí
Pro příklad: Česká inspekce životního prostředí udělila v roce 2006 Správě NP a CHKO Šumava pokutu 600 tisíc za nezpracování 300 stromů napadených kůrovcem ve 2. zóně, v roce 2012 ta samá instituce udělila pokutu 250 tisíc naopak za zpracování.

 

Navrhovaných 22 procent ponechaným přírodě je rekordní, nikdy nebylo bezzásahového území více
Sice se psalo, že za doby ředitelování p. Krejčího v letech 2007-2010 bylo 30 % bezzásahových, ale za bezzásahové území bylo vyhlášeno cca 16000 hektarů. I kdyby se dodržovala bezzásahovost na zmíněných 16000 ha, jako že se absolutně nedodržovala, tak 16000 ha je z 68064 hektarů pouze 23% z rozlohy parku. Ve skutečnosti, po udělení více než 600 výjimek, to činilo 16 procent. Takže ve výsledku bylo v té době vytěženo v bezzásahových zónách 21 tisíc kubíků dřeva…Naopak navrhovaný zákon neumožňuje udělit výjimku

Do budoucna zvětšování 1. zóny
V současné době: 13 procent na 135 místech, vládní návrh: 22 procent a 35 ostrůvků, výhled za 45 let: 35 %

 

Zákon nenahrává developerům
Zastavitelná a zastavěná území podle územních plánů jsou výhradně ve třetí zóně národního parku a třetí zóna byla po projednání se všemi obcemi celkově zmenšena oproti stavu, který platí doposud. Celkový potenciál pro celou Šumavu k čistě hypotetické zástavbě je zhruba 68 hektarů. I kdyby 68 hektarů čistě teoreticky bylo vybetonováno a zastavěno, jedná se o jedno promile rozlohy parku.

Jasně definovaná cestní síť
Zákon přesně určuje cestní síť, včetně cest pro cyklisty, pěší a běžkaře, protože v minulosti docházelo k svévolnému rušení cest.

 

 

Kdo však s vládním návrhem ostře nesouhlasí, to je Hnutí Duha. Vyjádření Jaromíra Bláhy Hnutí Duha si můžete přečíst zde.

 

 

Josef Rychtář