Šumavský pivovar oživil tradici

Šumavský pivovar Vimperk

 

Manželé Ivan Hojdar a Alena Hojdarová oživili po 43 letech tradici vaření piva ve Vimperku.

 

 

 

Jak se k pivovarnictví dostali a co je k tomu vedlo, nám prozradil přímo majitel Šumavského pivovaru Ivan Hojdar.

 

Před deseti lety jsme se rozhodli s manželkou, že se přestěhujeme na Šumavu. Konkrétně nedaleko Vimperka. Jelikož manželka je lékařka ORL, otevřela si ve Vimperku svoji ordinaci, a já, jako vystudovaný stavební inženýr, jsem přemýšlel, jak a čím oživit Vimperk. Znali jsme Vimperk s tradicí vaření piva, která byla přerušena, a tak nás napadlo otevřít si malý pivovar.

Začali jsme hledat vhodné prostory, až jsme se dostali k volnému objektu blízko radnice, který nám po prohlédnutí padnul do oka. Jelikož jsem původní profesí stavař, viděl jsem při prohlídce objektu výhodu tohoto domu právě pro podnikání.

 

Kdy jste získali dům u radnice do vlastnictví a jak začaly přípravy?

 

Nemovitost jsme zakoupili v červnu roku 2008 a vzhledem k dezolátnímu stavu vnitřních i venkovních prostorů, nám rok trvala příprava rekonstrukce a vlastní práce pak proběhly velmi rychle, od podzimu 2009 do léta 2010. Došlo i k tomu, že jsme museli zasáhnout i do skály a zvětšit prostory až o jeden metr. Muselo se od začátku počítat s prostorem na dvě měděné varny, poté na sklepní prostory, chladící boxy a další potřebné technologie. První várka vimperského piva po 43 letech se uvařila v červenci 2010 a v srpnu jsme otevírali. K pivovaru jsme dobudovali i restauraci, která v současné době nabízí až 50 míst.

 

 

 

Kolik má pivovar zaměstnanců a jste i Vy sám svým zaměstnancem?

 

Šumavský pivovar beru jako rodinný podnik. Takže já jsem jeden zaměstnanec a manželka druhý. Pro mě je pivovar zároveň zaměstnáním. Společně s manželkou vše konzultujeme, staráme se o provoz a radíme se jak podnik vylepšit. Pak tu máme sládka a vrchního sládka, který má už za sebou třicetiletou zkušenost s vařením piva. A nemohu zapomenout na šéfkuchaře a obsluhu restaurace.

 

Jaké pivo je ve vaší nabídce a jaké pivo je neoblíbenější?

 

Nabízíme nefiltrovaná a nepasterizovaná piva, doplněná o speciály, které vaříme většinou podle sezóny. Na čepu trvale je Vimperský světlý ležák 11, Vimperský polotmavý ležák 12, a Vimperský tmavý speciál 13. Příležitostně je u nás k dostání Vimperský zázvorový speciál 13, Vimperský Märzenbier 14, Vimperský medový speciál 15, Vimperský 7 sladový speciál 17 a Vimperské pšeničné 12.

Pokud jde o oblíbenost piva, já sám mám nejraději světlé pivo, které je pro mě základ. Podle světlého piva se nejlépe pozná kvalita. Ženy mají rády velice často spíše polotmavá a tmavá piva, neboť mají sladší chuť. A na odbyt jdou i speciální piva s příchutí, jako je právě zázvorové a jiné. U těchto speciálů bych chtěl podotknout, že pokud je u nás uvařeno zázvorové pivo, je v něm zázvor, pokud je to medové, je v něm pravý med. Nepoužíváme žádné umělé přísady, ani konzervační látky.

 

K pivovaru patří i restaurace. Kolik míst restaurace nabízí a jaké speciality u Vás nalezneme v jídelním lístku?

 

Restaurace je nekuřácká o kapacitě 50 míst. Je vhodná pro menší rodinné oslavy, narozeniny, či posezení s přáteli u piva. Jídelní lístek je sestaven z tradičních českých a šumavských jídel, pivovarských specialit a kvalitních surovin. Pokrmy jsou na něm sestavovány s vazbou na právě nabízená piva. Používáme pouze kvalitní suroviny od místních výrobců. Sýry máme z rodinné farmy Vlčí jámy u Lenory, pstruhy z pstruhářství Mlýny ze Žáru u Vacova a zbytek pokrmů si připravujeme sami. Ať už pečeme denně čerstvé pečivo, děláme škvarkovou pomazánku, paštiky, pivovarské placky s mlátem, nebo sladké pokrmy pro děti.

 

 

 

Jaká je otevírací doba pivovaru a je nutné si návštěvu předem rezervovat?

 

Pivovar je otevřen od středy do soboty od 11-23 hodin, v neděli od 11-16.

Mimo sezónu není nutná rezervace. Pokud by se jednalo o větší akci, jako je firemní akce, rodinná oslava, je určitě lepší dopředu zavolat a domluvit se na podrobnostech. Jednou ze zajímavostí jsou komentované prohlídky pivovaru. Pro hosty restaurace jsou téměř samozřejmostí. Trvají průměrně dvacet minut, ale protáhnou se i na hodinu. Návštěvníci mají možnost vidět varny přímo v restauraci, v prostorách sklepa spilku, ležácké sudy, tanky a potřebnou technologii.

 

 

Získali jste již řadu ocenění. Jaké navštěvujete soutěže a jak tyto soutěže probíhají?

 

Zaměřili jsme se pouze na některé soutěže, které pravidelně navštěvujeme. Jsou to všechno soutěže malých pivovarů, kterých je v republice okolo 150, a na tyto soutěže jich přijíždí tak sedmdesát. Je pravda, že zatím vždy jsme získali nějaké ocenění. V roce 2011 to bylo 1.místo v kategorii Polotmavý ležák, 3.místo v kategorii Speciální piva tmavá, v roce 2012 2. místo v kategorii Speciální piva polotmavá a v roce 2013 3.místo v kategorii Speciální piva tmavá.

 

 

 

 

Je možné si u Vás vaše produkty zakoupit?

 

To je určitě možné. Pivo s sebou v láhvi nebo v soudku. Nově nabízíme i pivo v sudech o objemu 20/30/50 l, ty jsou však na objednávku. Dále je možné koupit si sklenice s logem Šumavského pivovaru a tričko také s logem Šumavského pivovaru.

 

 

Děkuji za vyčerpávající odpovědi.

Lenka Doubková

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.sumavskypivovar.cz

Kontakt pro objednávky: 388 310 511, rezervace@sumavskypivovar.cz