Ředitelská vila je na prodej

Známá vimperská vila je k mání. Její majitel, Správa Národního parku Šumava, už o ni nemá zájem a nabízí ji k prodeji.

 

img 6457

 

Nemovitost, která se nachází kousek nad nemocnicí, byla postavena za doby ředitelování Ivana Žlábka a v té době také sloužila jako sídlo ředitele správy parku, k čemuž je i po architektonické stránce navržena. Ředitelé, co přišli po Žlábkovi, v ní už nebydleli. Vila stále slouží jako ubytovna a také zde jednají poradní orgány vedení správy parku. Minulý rok sem zavítal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa, aby zde oznámil změnu na postu ředitele šumavského parku.

 

Využití ale není dostatečné a ani není takové, jaké by si tato vila zasloužila mít. Proto se Správa NP a CHKO rozhodla vilu prodat. I když z jejího prodeje nebude mít správa parku žádný zisk (peníze z případného prodeje zinkasuje státní pokladna), alespoň ušetří za její provoz.

 

„Správa Národního parku Šumava je z minulých let obtěžkána řadou nemovitostí, které nemohou naši zaměstnanci využívat pro svoji práci, nebo nemají vzhledem k zaměření celé organizace své opodstatnění a po provozní stránce správu parku nesmírně zatěžují. Opravy a údržba domů, které k naší činnosti vůbec nepotřebujeme, by nás jen v tomto roce vyšly na miliony korun,” potvrzuje ekonomický náměstek ředitele Správy NP a CHKO Šumava Jiří Kvapil.

 

Vimperskou vilu nabídla správa parku spolu s dalšími osmnácti nemovitostmi ostatním státním organizacím, ale nikdo o ni neprojevil zájem. Proto bude prodána podle zákona ve výběrovém řízení. Minimální kupní cena je stanovena na 7,37 milionu korun.

 

Spolu s ředitelskou vilou už prošla jako první kolečkem nabídky státním institucím také hájenka na Nových Hutích. Rovněž ani ona nenašla mezi státními institucemi zájemce a i ji čeká přímý prodej.

 

O osudu dalších nemovitostí ještě nemá správa šumavského parku jasno. Mezi nabízenými nepotřebnými nemovitostmi je také zámek ve Vimperku. Tady se naopak nový majitel rýsuje. O vimperskou dominantu projevilo vážný zájem ministerstvo kultury (více v článku Ministerstvo kultury: O zámek máme zájem).

 

 

Josef Rychtář

 

novy reditel (1)

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa před vilou oznamuje jmenování Jiřího Mánka do funkce ředitele šumavského parku