Muzeum pohraničního opevnění se otvírá o víkendu

bunkr

Již o tomto víkendu, ve dnech 18. a 19. května, se milovníkům vojenské historie nabízí možnost prohlídky objektu pohraničního lehkého opevnění z roku 1937. Objekt je umístěn při silnici Sušice – Kašperské Hory nedaleko od Annína.

 

Ve třicátých letech 20. století se na základě změněné politické situace v sousedním Německu tehdejší československá vláda rozhodovala o způsobu případné obrany republiky. V rámci velké modernizace armády bylo přistoupeno i k budování stálého pohraničního opevnění. Objekty o síle posádky v počtu jednotek mužů byly organizačně zahrnuty do tzv. lehkého opevnění. Zpočátku bylo budováno lehké opevnění vzor 36, jehož výstavba byla posléze zastavena a nahrazena dokonalejším lehkým opevněním vzor 37.

Zpřístupněný objekt byl součástí úseku H – 40 Sušice, který zahrnoval čtyři pásy pevnůstek – tzv. uzávěry. Jedná se o stavbu typu A – 120 ( posádka 7 mužů, výzbroj dva kulomety zaměřené v úhlu 120º).

P5200066

Díky úsilí party nadšenců, které ve svém volném čase objekt zrekonstruovala a vybavila do původní podoby, vzniklo malé muzeum, které zachycuje tuto část naší předválečné historie. Návštěvníci si díky tomu mohou prohlédnout, v jakých podmínkách byli příslušníci čs. armády připraveni bránit naši republiku proti německým agresorům, seznámit se s celkovou situací čs. armády v té době a v praktické ukázce si prohlédnout i osahat většinu pěchotních zbraní té doby. To vše je doplněno velmi poutavým a podrobným výkladem.

 

Otevírací doba muzea:

18.5.           10.00 – 18.00

19.5.           10.00 – 16.00

 

Parkování návštěvníků při silnici Sušice – Kašperské Hory ( u bohdašického lomu ), cesta k muzeu je značena.

 

Foto: Miroslav Janoušek

DSC 0116

P5200011