DOGGY – psí salón a lázně

 

DOGGY – Salón a lázně pro psy

 

 

 

Každý pejsek, ať už je dlouhosrstý nebo krátkosrstý, si zaslouží a potřebuje tu nejlepší a nejjemnější péči.

Majitelka salónu pro psy Naďa Kroupová ví, co váš pejsek potřebuje. Nemusíte se bát svěřit svého mazlíčka do její péče.

 

 

 

Paní Naďo, kdy a jak Vás napadlo zařídit si psí salón a lázně?

 

Psy jsem milovala už od dětství. Jako malá jsem měla plyšového pejska, který měl dlouhé chlupy na uších a mě bavilo mu je neustále zastříhávat, česat a upravovat. Nakonec mu z nich moc nezůstalo. Když mi bylo asi dvanáct let, přitoulal se k nám malý pejsek a již nám zůstal. Protože to bylo takové malé košťátko, vyžadovala jeho srst pravidelnou údržbu a stříhání, a protože v té době tady žádné salóny nebyly a nikdo z rodiny si na to netroufl, začala jsem ho stříhat já. Profesionálně jsem začala stříhat psy v roce 2000, kdy jsem založila salon Doggy.

 

 

 

Jaké služby nabízíte zákazníkům?

 

Jako základní služby je to stříhání, koupání a trimování psů. Ke zpestření služeb jsou v nabídce lázně s aroma koupelí, aroma therapie, thalasso therapie a regenerační zábaly.

 

  

 

 

Je potřeba pejska před návštěvou u Vás nějak připravit?

 

Pokud si neobjednáte kompletní péči i s koupáním, je nutné pejska na úpravu připravit doma. Protože chcete-li, aby střih vašeho psa byl opravdu dobrý, musí být jeho srst na stříhání také dobře připravená – rozčesaná, zbavená nečistot a s výjimkou hrubosrstých plemen i vykoupaná a dobře vysušená.
Srst psa nejprve důkladně rozčešte, umyjte šamponem pro psy, důkladně opláchněte a opatrně vysušte fénem (mírně teplým až vlažným vzduchem). Během fénování srst pročesávejte hřebenem tak, aby byla co nejrovnější. Vysoušení fénem je pro kvalitní úpravu psa důležité, protože necháte-li psa jenom uschnout, jeho srst bude přeležená, polámaná, bude se kadeřit a nelze pak docílit dobrého střihu.
Pro hrubosrstá plemena platí trochu jiná pravidla. Srst těchto psů se upravuje trimováním, před kterým v žádném případě koupání není vhodné. Pokud chcete svého psa vykoupat, nechte to až po úpravě.

 

 

 

Zmiňujete se o trimování. O co konkrétně se jedná a pro které rasy je trimování vhodné?

 

Trimování je úprava, která není všem pejskům úplně příjemná, ale většina psů to snáší statečně. Je to v podstatě přirozená výměna jejich srsti a zdravotnímu stavu jejich kůže to prospívá. Trimováním se upravují nejen hrubosrstá plemena, ale i Retrývři, Španělé a další plemena, která potřebují odstraňovat podsadu. Aby pro psy úprava jejich srsti neznamenala něco nepříjemného, je důležité se o jejich srst starat pravidelně. Když se nechá srst zplstnatět, dá úprava mnoho práce, dlouho trvá než se srst rozčeše a někdy to i pejsky už nebaví. Ale když je údržba srsti pravidelná, pejsci si zvyknou, netrvá to také tak dlouho a znamená to pro ně asi to samé, jako když jdete k holiči. Většina pejsků si to i docela užívá a jsou pro mě při práci příjemnými a milými společníky.

 

 

 

 

Kdy je potřeba začít s péčí o srst u pejsků?

 

S péčí o pejska a jeho úpravou je důležité začít už v jeho ranném věku. S česáním, drobnými střihovými úpravami a se vším , s čím se bude setkávat celý svůj život se nemusíme obávat začít již ve čtvrtém měcíci věku pejska. Jako malé štěňátko si při jemné péči a sláskyplným přístupem snáze na vše zvyká a koupání, česání , stříhání a další potřebné úpravy nebude vnímat jako nutné zlo, ale jako pozornost při péči o něj samotného. Pak bude péče o vašeho pejska přinášet vám i vašemu pejskovi radost a prohlubovat pouto mezi vámi.

 

 

Všeobecně se traduje nekoupat psy tak často. Zastáváte tento názor?

 

Tento názor je již dávno překonán. Někteří veterináři stále tvrdí, že by se měl pes koupat co nejméně, ale to pro dnešní šlechtěná plemena již dávno neplatí. Jejich srst, koupání a vyčesávání vyžaduje, jinak se často drbou a kůže jim špatně regeneruje a pejsci se cítí skoro jako lidé s mastnými a špinavými vlasy. Samozřejmě je třeba používat kvalitní kosmetiku a také pejsky pořádně vyfénovat a vyčesat. Pak se pejsci mohou koupat podle potřeby klidně i každý týden. Jejich srsti to jen prospívá. Spolupracuji s veterináři a přesvědčili jsme se, že spoustu problémů se srstí způsobuje právě nedostatečná péče o ni. Majitelé některých plemen, kteří své psy vystavují a přitom chtějí svému pejskovi dopřát šťastný život se spoustou procházek, musí svého psa jednou či dvakrát týdně vykoupat a vyčesat, jinak by srst těžko udrželi zdravou a krásnou.

 

 

 

 

Co si mám představit pod pojmem psí lázně? Jak procedura probíhá?

 

Lázeňské procedury jsou podle přání zákazníka a podle rasy pejska. Většinou začneme s aroma koupelí, například v levandulové vodě s lístky růží, která pejska zklidní a uvolní. Následně můžeme pokračovat léčivým bahenním zábalem s jemnou masáží. Po důkladném vysprchování a dosušení je nutno pejska vyfénovat a vykartáčovat. Tyto aroma koupele působí na organismus a stimulují pocity a nálady psa. Přírodní látky bohaté na minerály výborně působí na srst i kůži, a během chvíle uvolní svaly celého těla. Aromatherapie kombinuje masáž s aromatherapií. Masážní emulze obsahuje hlubokomořskou vodu, hyaluronové kyseliny a mořský kolagen pro udržení přirozené vlhkosti srsti. Regenerační zábaly jsou speciální masky pro bílé pejsky na rozzáření, vybělení a regeneraci srsti. Nakonec nemůžeme zapomenout ani na ošetření drápků. Kromě obvyklých úkonů je v nabídce také teplá lázeň, masáž tlapek, nebo lakování drápků.

 

 

Existují i u pejsků módní sestřihy, které se mění s dobou a módou?

 

Samozřejmě i u psů existují různé módní střihy, které se s dobou různě mění. Když upravuji psa na výstavu, je dobré vědět, co je zrovna v módě a pejska stylisticky doladit. Není nic neobvyklého, pokud si majitel přeje, abychom pejskovi nalakovali drápky a udělali barevný melír.

 

 

Doteď jsme se věnovali cizím pejskům. Co Vy sama, máte doma také svého mazlíčka?

 

Původně jsem chovala tibetské dogy, ale na přání dcerky jsem začala s chovem trpasličích pudlů. V poslední době jsme to zprůměrovali, že máme doma tři psy. Když o nějakého přijdeme v důsledku jeho stáří, tak nám to nedá a zase doplníme počet na trojici. V dnešní době plné stresu a věčně ukvapeného běhu, je potřeba využít každé volné chvilky se svými blízkými a rodinou, do které neodmyslitelně patří i zvířata, a to hlavně psi, kteří do nich vnáší veselé chvilky a pohodu.

 

 

 

http://www.doggysalon.cz/

 

 

Děkuji za rozhovor. Ať je těch veselých chvilek co nejvíce a máte spokojené „zákazníky“.

Lenka Doubková