O víkendu čekejme oteplení

Počasí vyšlo přesně podle prognóz meteorologů. V sobotu bylo slunečno a teploty stoupaly k 18°C. První dešťové přeháňky dorazily na Šumavu ve večerních a nočních hodinách. Neděle přinesla velkou oblačnost s přeháňkami od dopoledních hodin, teploty byly oproti sobotě asi o 4°C nižší. V noci na pondělí výrazně ubylo oblačnosti a díky přílivu studeného vzduchu jsme se dočkali v pondělí 25. srpna nejchladnější noci letních prázdnin. Nejnižší teplotu zaznamenala stanice Perla -6,0°C, podrobněji jsme o tom informovali ZDE

 

 

 

V pondělí jsme si užili slunečného a relativně teplého počasí, oblačnosti začalo přibývat výrazněji až v podvečerních hodinách. Chladné a deštivé počasí bylo nejen v úterý přes den, ale v noci na středu dorazily další srážky, místy i vydatnější do západní části Šumavy a do oblasti Lipenska. Místy spadlo za 24 hodin i více jak 30 mm. Srážky pokračovaly ještě ve středu dopoledne, od severozápadu postupně ustávaly a oblačnost se začala protrhávat až na polojasno až skoro jasno. Noc na čtvrtek byla opět chladná, ale díky srážkám z minulých dní nebyly teploty až tak nízké a to ani v mrazových kotlinách. nejníže se dostala teplota na Březníku a Rokytské slati, konkrétně na -2,5°C, jen o desetinu vyšší minimum byla naměřeno na Perle (zdroj ČHMÚ).

Čtvrtek začíná zmenšenou oblačností, časté jsou ale ranní mlhy, které se během dopoledne rozpustí. Během dne by mělo být převážně polojasno, beze srážek a teploty vystoupí na 19°C až 22°C. Páteční dopoledne bude polojasné, opět musíme počítat s mlhami, odpoledne a večer bude přibývat oblačnosti, později se přidají přeháňky. Denní teploty vystoupí na příjemných 22°C až 25°C, ojediněle se tak může v nižších polohách vyskytnout letní den.

28. srpen pohledem našich webkamer:

{gallery}pocasi/2014/08/08_28_webkamery{/gallery} 

Sobota bude oblačná , místy s přeháňkami a teplotami kolem 22°C. I v neděli bude na obloze hodně oblačnosti s přeháňkami, vyloučit nejde ani ojedinělá bouřka. Teploty se budou pohybovat kolem 21°C. 

Hodně oblačnosti bude v první den nového školního roku, oblačno až zataženo s deštěm nebo přeháňkami a teplotami kolem 20°C. V dalších dnech by mělo být srážek podstatně méně, obloha bude polojasná až oblačná, teploty při zmenšené oblačnosti až ke 24°C. 

Lipenská přehrada už začíná být spíše pro otužilejší, teplota klesla jen na 17,4°C (zdroj Povodí Vltavy)

text (ir), foto (jp)