Zlatá stezka v atom muzeu

Atom muzeum v Brdech – Příbram – Svatá Hora 

 

To byla místa, která v sobotu 13.9.2014 navštívili členové spolku Zlatá stezka z Vimperka. 

 

Vyjelo se v 8.25 a první zastávkou bylo právě Atom muzeum. Celým názvem Atom muzeum Javor 51. Jedná se o muzeum, otevřené loni v srpnu, které se jako jediné se zabývá jadernou atomovou válkou. 

 

 

 

Nachází se ve vojenském prostoru Brdy a vzniklo díky skupině dobrovolných nadšenců sdružených v Nadaci Železné opony. 

V době studené války zde byly skladované jaderné hlavice, které měly být připraveny k odpalu z nedaleké sovětské raketové základny základny v Rokycanech. 

A i když bylo v muzeu velké, ale opravdu velké chladno, muži ani chlapci se odtud nemohli odpoutat. 

 

Další zastávkou i s přestávkou na oběd byla Příbram. Město proslulé jako hornické, svým Hornickým muzeem láká návštěvníky ke zhlédnutí dolů. Po dobrém obědě se někteří místo autobusem vydali na cestu vláčkem, který je odvezl až na Svatou Horu. 

 

 

 

Svatá Hora je poutní místo ve výšce 586 metrů. Areál tvoří obdélný komplex se čtyřmi kaplemi a je vyzdoben nádhernými malbami. Uvnitř kostela je stříbrný tepaný hlavní oltář, budovaný od roku 1684. Kdo si prohlédl tu nádheru, měl možnost se v areálu zúčastnit Příbramské svatohorské šalměje. Bohatý celodenní program nabízel zábavu jak pro dospělé, tak pro děti. Divadlo, soutěže, kapely, tance a šermířské klání. Nemohly chybět ani trdelníky, medovina a spousta občerstvení. 

 

 

 

Počasí všem zúčastněným přálo a kapat začalo, až když všichni v pořádku nasedli do autobusu a vypravili se zpět do Vimperku. 

Velké díky patří i společnosti Libín bus, která zajistí vždy komfortní přepravu, a také panu Bízkovi a Žampachovi za průvodcovské služby. 

 

(ld)

 

{gallery}vimperk/2014/09_zari/zlatastezka/{/gallery}