MEDAILON : Žijí mezi námi

MEDAILON : Ing. Michal Valenta

 

Michal Valenta se  více než 20 let angažoval jako “jazykový most” mezi národními parky Bavorský les a  Šumava, jako zprostředkovatel společné myšlenky národního parku.

 

 

 

Jeho odchodem do důchodu (pozn.- v roce 2012) skončila jedna velká éra přeshraniční spolupráce národních parků Bavorský les a Šumava. Při této příležitosti mu během společného setkání na  chatě Bärenlochhütte  v NP Bavorský les za tuto spolupráci poděkovali ředitel NP Bavorský les Dr.Leibl i četní další kolegové  ze správy v Grafenau, mezi nimi i bývalý dlouholetý ředitel Správy Dr. Bibelriether i bývalý náměstek na bavorském ministerstvu lesů Dr. Erlbeck.

 

Michal Valenta byl hlavně pro vedení a dlouholeté  kolegy ze správy  národního parku Bavorský les nejen spolehlivou konstantou v častými změnami vedení zmítaném parku na Šumavě, ale především oním  “člověkem”, který díky znalosti obou jazyků a mnohdy i nezbytné dávce diplomacie přispíval k oboustranné informovanosti obou národních parků. Tím se stal (ve své době) velmi významným spojovacím článkem. Bavorská strana oceňovala jeho upřímnost a otevřenost, pro mnohé se stal přítelem, tím, na něhož bylo spolehnutí, jehož slovo platilo. 

 

Základy této spolupráce jsou ale mnohem starší. Již v roce 1977 se Michal Valenta jako tehdy mladý lesní inženýr při exkurzi bavorských ochránců přírody po přírodních rezervacích šumavského regionu projevil jako i odborně znalý tlumočník. Velmi dobrá znalost němčiny pomohla tehdy překlenout jinak nepřekonatelnou jazykovou bariéru. V kombinaci s jeho odbornými znalostmi i v oboru ochrany přírody se pak stal ústřední postavou spolupráce obou národních parků.

 

Na četných akcích i na úrovni ministrů působil jako excelentní překladatel, připravoval dvojjazyčné dokumenty nejvyšší důležitosti typu memorand a společných předpisů pro oba sousedící národní parky.

Od roku 1999 ve 25 vydáních parkových novin ” Unser Wilder Wald/ Náš divoký les” pravidelně informoval o dění v NP Šumava, představoval aktuality a nabídky NP Šumava pro návštěvníky z Bavor. Jako člen redakční rady časopisu „Šumava“ naopak zpřístupňoval českým čtenářům i významná témata z NP Bavorský les. 

 

Velkého uznání se Michalu Valentovi dostávalo i díky kompetentní podpoře v mediální sféře, přeshraničním  natáčením filmů či při  prezentacích NP Šumava pro významné hosty a skupiny odborníků i návštěvníků z NP Bavorský les.

 

Výčet přínosů pro oba národní parky by mohl pokračovat téměř neomezeně.

Za vyzdvihnutí stojí jednoznačně jeho podíl na vzájemném slaďění projektu Natura 2000 v obou parcích a vůbec na příkladné spolupráci „ přes hranici“, korunované v roce 2009 na evropské úrovni společným certifikátem kvality spolupráce národních parků „Transboundary Parks“.

 

Za zmínku stojí Valentův podíl na vzniku přeshraniční turistické oblasti mezi Finsterau a Borovou Ladou. “Cesty přírodou a časem” – tak zní dodnes motto této dvojjazyčné návštěvnické nabídky. To by mohlo být mottem i pro Michala Valentu – vždy a po dlouhá léta pomáhal hledat cesty k řešením, pomáhajícím sbližovat Čechy a Bavory.

 

 

 

Ing. Michal Valenta, nar. 1949,od r. 1973 působil na Správě tehdejší CHKO Šumava (od 1991 Správa NP a CHKO Šumava v různých pozicích až do svého odchodu do důchodu v r. 2012.

 

zdroj : http://www.nationalpark-bayerischer-wald.de/aktuelles/presse/pressemitteilungen/detailansicht.htm?tid=24215

text : Rainer Pöhlmann

(red)