Když je to doopravdy “pohoda”

p1190634

 

Domov pro osoby se zdravotním postižením na Javorníku je zařízením, jemuž označení ‘domov’ opravdu náleží. Uživatelé jsou tu spokojení, cítí se tu být doma a ani o zábavu tu nouze není. Vedení domova i všichni zaměstnanci se snaží o to, aby život hendikepovaných klientů byl opravdu plnohodnotný, dokázali ve všedních maličkostech i rutinních činnostech najít smysl a řád, nenásilně se učili novým dovednostem a těšili se na nové zážitky. Jak je zřejmě z již prezentovaných akcí a mnoha dalších, daří se jim to. Mezi tradiční patří Týden sociálních služeb, který tu probíhal od 6. října. O tom jak se podařil a co zajímavého nabídl, více sociální pracovnice domova, Marie Káňová, DiS. :

 

„Týden sociálních služeb na Javorníku je tradiční akcí, která probíhá díky Asociaci poskytovatelů sociálních služeb v ČR.
V našem Domově pro osoby se zdravotním postižením, Sociální pohoda, o. p. s. byl zahájen 6. října, kdy se široké veřejnosti doslova otevřely dveře. Bylo možné seznámit se s nabízenými aktivizačními činnostmi, samotným režimem dne a nahlédnout i do společného života samotného domova.

p1190655

Pro uživatele i zaměstnance byl připraven pestrý program, který nám umožnil prožít řadu dalších hezkých dní. při ručních pracích jsme dali prostor fantazii, dívali jsme se na vzpomínková videa z akcí pořádaných domovem a vydali se na výlet do Strakonic, do kina OKO, na film Bella a Sebastian. Ke každé oslavě patří také dobroty a ani my jsme se neošidili – cesty nás zavedly do cukrárny Pod zámkem ve Vimperku. Do Vimperku jsme se podívali ještě jednou, využili jsme nádherného slunečného dopoledne a podívali se do nového parku pod pekárnou. Tady nám společnost dělala i naše čtyřnohá psí přítelkyně Ruby.

Pro zaměstnance byl připraven vzdělávací seminář s názvem Prevence infekcí v sociálních službách. Program byl doplněný opékáním špekáčků v družné atmosféře a radost nám udělali i naši milí hudební přátelé , kapela Šumavští marnotratníci.”

K sociálním službám a péči domova patří mnoho činností, jen vyjmenovat je, by zabralo spoustu místa. Bohaté aktivity v rámci vzdělávání i volného času jsou výrazně motivujícím prvkem pro aktivní život zdravotně postižených uživatelů. Však se jich také vždy zhostí s náležitým elánem a výsledky svého snažení neváhají předvést veřejnosti (divadlo, písničky…). Přejme všem, kteří se na naplnění slov v názvu domova „Sociální pohoda” podílejí, ať jsou se svou prací spokojeni, mají k ní dobré podmínky a zachovají si svůj profesionální a lidský přístup ke spokojeným klientům.

-red-

 

socialni pohoda logo

 

{gallery}vimperk/2014/10_rijen/socialni_pohoda/{/gallery}