Požár ohrozil hotel na Bučině

Při požáru lesa, který se rychle šířil na hotel Alpská vyhlídka, měly všechny záchranné složky plné ruce práce.  Byli ohroženi hosté i personál, došlo k několika zraněním, zasahovaly všechny složky IZS….. Tak to vypadalo při dalším taktickém cvičení složek IZS a NP Šumava, které proběhlo minulý čtvrtek. Náročnost terénu i přítomnost civilních osob bylo prověrkou profesionality a  kvality zásahu policistů, hasičů a záchranářů z obou krajů Jihočeského  a Plzeňského. 

 

cviceni 6 uvod

 

Taktického cvičení složek IZS a NP Šumava, které se konalo ve čtvrtek 23. října 2014, se zúčastnili také policisté z Územního odboru Prachatice. Námětem cvičení byl požár lesního porostu v blízkosti hotelu Alpská vyhlídka na Bučině.

“V důsledku dlouhodobého sucha a proudění větru dochází k postupnému pozemnímu i korunovému šíření požáru v lesním porostu a k přímému ohrožení hotelového komplexu. V hotelu se nachází 25 osob, z toho 5 osob je lehce popáleno a intoxikováno zplodinami z hoření. Při průzkumu zasažené oblasti lesa je nalezena jedna osoba v bezvědomí”…

Operační důstojníci HZS Jihočeského kraje vyhlásili poplach jednotlivým složkám IZS, které pak postupně přijížděly na místo události a operativně celou událost společně řešily.

 

Požár lesního porostu, který se prouděním větru šíří jak po zemi, tak korunami stromů k hotelovému komplexu Alpská vyhlídka, byl námětem taktického cvičení ŠUMAVA 2014 složek integrovaného záchranného systému Jihočeského a Plzeňského kraje a jednotky SDH podniku Národní park Šumava.  

Cvičení proběhlo minulý čtvrtek v odpoledních hodinách v katastrálním území obce Bučina  a kromě již zmíněného , mělo za úkol prověřit koordinaci zasahujících složek a koordinaci povolávání sil a prostředků v rámci kraje, mezikrajské i přeshraniční výpomoci. Zasahující složky prověřovaly terénní dostupnost a akceschopnost techniky v podmínkách NP Šumava. Hasiči všech jednotek ověřovali dostupnost zdrojů vody pro hašení, cvičili orientaci a zdolávání požáru ve specifických podmínkách parku.

 

cviceni 2

 

 

Cvičení bylo zahájeno krátce po 12. hodině voláním na tísňovou linku 112, kam jeden ze strážců ISS Národního parku Šumava nahlásil, že zpozoroval požár lesa v blízkosti hotelu Alpská vyhlídka na Bučině. Scénář cvičení dále nahlášenou situaci komplikoval tím, že požár se rychle šíří a přímo ohrožuje hotelový komplex, ve kterém se nachází 20 hostů a pět osob personálu, z nichž někteří jsou popáleni a jiní se nadýchali zplodin hoření.

 

Operační důstojníci HZS Jihočeského kraje vyhlásili poplach jednotlivým složkám IZS, které pak postupně přijížděly na místo události. Jejich prvotní zásah se zaměřil na evakuaci osob z hotelu, poskytnutí první pomoci čtyřem zraněným a na jejich transport sanitkami.

 

cviceni 1

 

cviceni 4

 

 

cviceni 5

 

Zároveň byl hasiči vymezen nebezpečný prostor, Policie ČR ve spolupráci s Horskou službou ČR uzavřela přístupové komunikace. Zasahující jednotky HZS zahájily na třech místech hasební práce a zřídili čerpací stanoviště vody, kterou pak na požářiště dovážely kyvadlově. Vymezený prostor zasaženého lesa byl prohledáván jak v průběhu hašení, tak i v rámci závěrečného průzkumu. Hasiči postupně nalezli dvě zraněné osoby, které byly transportovány hasiči jednotky SDHP ISS NP Šumava na čtyřkolce k sanitkám ZZS.

Zasahující záchranáři a technika:

  • profesionální jednotka ze stanice Vimperk (cisterna)

  • profesionální jednotka ze stanice Prachatice (cisterna)

  • profesionální jednotka ze stanice České Budějovice (kontejner nouzového přežití)

  • profesionální jednotka ze stanice Klatovy – HZS Plzeňského kraje (kontejner s kompresorem pro plnění tlakových lahví)

  • profesionální jednotka ze stanice Sušice – HZS Plzeňského kraje (cisterna)

  • jednotka SDH podniku ISS NP Šumava (3x cisterna, 4x Nissan Navara, 2x čtyřkolka)

  • jednotky SDH obcí Borová Lada, Stachy, Horní Vltavice, Strážný, Volary, Zdíkov, Srní se svými cisternami

  • ZZS Jihočeského kraje ze základy ve Vimperku a ze střediska ve Strakonicích (2 vozy)

  • Horská služba ČR, středisko Šumava (1 vozidlo)

  • Policie ČR – obvodní oddělení Horní Vltavice, dopravní inspektorát územního obvodu Prachatice

K reálnosti celého cvičení přispěly také maskérky Českého červeného kříže, oblastního spolku Prachatice, které dokonale nalíčily “zraněné” figuranty.

 

-hzs, red-

 

{gallery}susice/2014/10_rijen/cviceni_bucina/{/gallery}

 

 

***

ROZSÁHLOU FOTOREPORTÁŽ Z CVIČENÍ ŠUMAVA 2014, FOTOGRAFA MARTINA KRAMERA, NAJDETE VE FOTOGALERII.