Nové česko německé muzeum Šumavy

Muzeum na bavorské straně Šumavy ve Freyungu nabízí novou expozici

také v češtině

 

zamek wolfstein

 

Jedna z nejstarších památek na bavorské straně Šumavy, zámek Wolfstein, původně lovecký hrádek z 11. století, se nově otevírá po důkladné rekonstrukci. Původní a tradičně pojaté muzeum lovu a rybářství si po čtvrt století existence bezpochyby zasloužilo obnovu.

Jedná se o moderní expozici plnou interaktivních prvků a multimédií, která je kompletně trojjazyčná. Lov je představen jako kulturní fenomén, který nosí každý sám v sobě.

 

jagdphilosophie

 

 

„I proto muzeum dostalo i nový název – Lov, země, řeka, protože zdaleka není jen o myslivosti,” vysvětluje Wolfgang Bäuml ze Správy Národního parku Bavorský les, myšlenkový otec celé výstavy.

 

„Například zvěř jsme chtěli přiblížit návštěvníkům jako příběh tuláků přes hranici, hlavně proto, že to tak je, ale stále se na to zapomíná,” dodává Bäuml.

 

V zámku, který leží uprostřed okresního města Freyung, se navíc nově vybudovalo i turistické infocentrum, které informuje o všech chráněných územích v regionu bez ohledu na státní hranice o Národním parku a Chráněné krajinné oblasti Šumava a Národním i Přírodním parku Bavorský les.

 

Přestavba muzea byla financovaná z evropských peněz, partnerským projektem byla rekonstrukce synagogy ve Čkyni, kde začalo také fungovat přeshraniční infocentrum. Důležité podpory se realizačnímu týmu dostalo také z Národního parku Šumava

 

„Toto muzeum ukazuje Česko – Bavorské sousedství jako společný život ve společné krajině,” komentuje celý projekt Pavel Hubený, ředitel NP Šumava. „Věřím, že přispěje k tomu, že se místní i návštěvníci budou přes hranici toulat stejně samozřejmě jako třeba losi či rysi.”

 

Tuto neděli 26.10. je muzeum od 12:00 do 17:00 hodin otevřeno zdarma pro širokou veřejnost, na hosty čeká i slavnostní hudba a občerstvení.

Muzeum najdete na adrese: Schloss Wolfstein, Wolfkerstr.3, 94078 FREYUNG a na internetu: www.jagd-land-fluss.de/

Pavel Storch a Jan Dvořák