udalosti

Měsíc bez obětí na životech

Již déle než měsíc se na jihočeských silnicích nestala žádná smrtelná dopravní nehoda. Oproti minulému pololetí se tak jedná o významný pokles počtu úmrtí v souvislosti s dopravními nehodami.
 
V týdnu od 10. do 16. listopadu se stalo celkem 78 dopravních nehod, při kterých nebyl nikdo usmrcen ani nikdo neutrpěl těžké zranění. Lehce bylo zraněno 32 osob. Při nehodách vznikla škoda za více než 4 700 000 korun. Ve 12 případech zjistili policisté u řidičů alkohol. Oproti stejnému období loňského roku vzrostl počet nehod letos o 12, loni rovněž nikdo nezemřel, ale byly 3 osoby těžce zrněny a 35 osob lehce. Největší počet dopravních nehod zaznamenali v uplynulém týdnu českobudějovičtí policisté, bylo jich celkem 29. Na druhém místě skončilo Prachaticko a Táborsko s 9 dopravními nehodami.
 
Z velkého množství nehod, které se staly na Českobudějovicku, přiblížíme nehodu ze dne 11. listopadu, kterou zavinil řidič pod vlivem alkoholu. Jel ve směru od Ledenic k Trocnovu ve vozidle značky Ford. V zatáčce nepřizpůsobil rychlost jízdy stavu a povaze komunikace, dostal smyk, vyjel mimo silnici a narazil do travnatého svahu. Skončil na střeše. Z hrozivě vyhlížející nehody vyvázl pouze s lehkým zraněním. Byl převezen do nemocnice. Dechová zkouška prokázala více než 1,1 promile alkoholu v dechu. Řidič měl velké štěstí, že nehoda nedopadla s mnohem horšími následky.
 
Policisté upozorňují řidiče, že v souvislosti s blížícím se víkendem, kdy se má ochladit a místy sněžit, je nezbytné, aby měli na svých vozidlech zimní kola. Řidiči, jezděte opatrně, buďte obezřetní a zbytečně neriskujte!
 
(pcr)