Záchrana zámku je nadosah

Vimperský zámek by se po mnoha letech mohl dočkat celkové rekonstrukce. 

 

Od ledna ho totiž převezme Národní památkový ústav v Českých Budějovicích, který přislíbil velké investice. Stamilionová investice, kterou památkáři chystají, by měla zasáhnout do všech prostor areálu. V jakém časovém sledu a v jakém časovém horizontu zatím není jasné, ale první práce by měly proběhnout již v příštím roce. 

 

Ředitel Územní památkové správy Národního památkového ústavu Petr Pavelec přislíbil, že první rekonstrukcí proběhne v malovaném sále v dolní čásati zámku. Akce by měla trvat zhruba jeden rok. Zatím je vše ve fázi příprav a vypracování harmonogramu. 

 

Varianty oprav jsou závislé na získání finančních prostředků. Pokud se podaří sehnat prostředky z nějakého fondu nebo evropských dotací, práce budou probíhat rychleji. V případě, že vše bude hradit Národní památkový ústav z provozních nákladů, mohly práce trvat deset i více let.

 

Současný kastelán zámku Ladislav Čepička doplnil, že zámek by měl být i přes rekonstrukci v provozu. Připravují se prohlídkové trasy. Trasa povede určitě spodním zámkem, kde je lákadlem pro návštěvníky renesanční výzdoba, dále se uvažuje o Vlčkově věži, kde by se návštěvníci seznámili s historií zámku. Sklepy budou vyžadovat nákladnou investici, než budou přístupné. 

 

Muzeum, které je v jižním křídle horní části zámku se rozšíří a jeho hlavním tématem by měla být Šumava a historie jejího osídlení. Seznámení s řemeslem a průmyslem na Šumavě. Do budoucna by měla vzniknout i expozice skla a knihtisku. Ta byla naplánována ještě v době, kdy byl zámek ve správě NP a CHKO Šumava.

 

Podle Ladislava Čepičky je potřeba ještě zapracovat na prodloužení stavebního povolení. Mohl by totiž vzniknout problém, neboť stavební povolení je platné pouze do konce letošního roku. 

 

(idnes.cz)