Vánoční koncert ZUŠ v Cihelně

Vimperský dechový orchestr zakončil úspěšný rok

 

Čtvrtá adventní neděle patřila letos Dechovému orchestru ZUŠ Vimperk. Ten uspořádal tradiční adventní koncert, který vždy patří k vrcholům vimperského adventu. Bylo tomu tak i letos. Vstupenky k sezení byly v předprodeji během dvou dnů vyprodány a tak další příchozí museli vzít za vděk místy na stání. Rozhodně však nemuseli litovat. Nádherně zaplněný sál KD ve Vimperku vyslechl bezmála dvouhodinové vystoupení muzikantů, kterým se rok 2014 opravdu vydařil.

 

 

Kromě desítky koncertů v regionu přivezl dvě květnová vítězství. Z Vysokého Mýta to bylo již sedmé prvenství a z Letovic, kde se konalo ústřední kolo soutěže ZUŠ, vyhlašované MŠMT ČR, přivezl kromě 1. místa i titul absolutního vítěze v kategorii velkých orchestrů nad 45 členů a ve věku do 16ti let.

 

Při letošním koncertě v KD Cihelna se představil opravdu velký orchestr, který čítal 87 mladých hudebníků. Návštěvníci vyslechli celkem 14 skladeb, z čehož bylo 11 zahráno premiérově. Program byl hodně rozmanitý a velmi náročný. Mladí muzikanti se s ním však pod vedením dirigenta Petr Staňka vyrovnali s naprostou bravurou.

 

 

Koncert byl efektně zahájen traditionalem Už z hor, se sólovým i sborovým zpěvem. Nechyběly populární skladby Karla Svobody Tři oříšky pro Popelku či Včelka Mája a Lady Carneval, z nichž poslední dvě doprovodil svým zpěvem Milan Sečanský. Na programu byla také filmová hudba z Jamese Bonda, Policejní akademie či Pirátů z Karibiku. Nechyběla česká polka, ale ani melodie operetní Franze Lehára. V nich se sólově a v duetu s Milanem představila zpěvačka Kateřina Falcníková. Barbora Švarcová, která si pro své pěvecké vystoupení vybrala známou skladbu One moment in time, předvedla skvělý výkon a nejedno oko posluchače nezůstalo suché. Výkon orchestru byl ve všech skladbách vynikající, ovšem při zahrání dalších skvostů, kterými byly Carmina Burana a Šavlový tanec, nenechal nikoho v sále na pochybách, že patří již dlouhodobě k nejlepších mládežnickým orchestrů v naší republice.

 

Koncert, který se konal pod záštitou 1. náměstkyně hejtmana Mgr. Ivany Stráské a za finanční podpory Města Vimperk, se stejně jako celý rok orchestru opravdu vydařil. Za rok na shledanou.

 

Pavel Vališ

 

 

 {gallery}vimperk/2014/12_prosinec/vanocni_koncert/{/gallery}