Vimperáci opět zazářili

Nejvíc „dechařů“ z okresu Prachatice bude z Vimperka

 

Ve dnech 4. 3. a 5. 3. pořádala ZUŠ Vimperk okresní kolo soutěže ZUŠ ve hře na dechové nástroje. Nejprve se ve středu představili na soutěžním pódiu žáci na příčnou flétnu, následovali klarinetisté a první soutěžní den završili saxofonisté. Soutěžících bylo celkem 50. O umístění rozhodovala pětičlenná porota složená většinově z pedagogů základních uměleckých škol ze Strakonic a Českých Budějovic.

 

Ve čtvrtek soutěžilo dalších 39 mladých muzikantů. Nejprve ve hře na zobcovou flétnu a potom ve hře na lesní roh, pozoun, tenor, tubu a trubku. V porotě tentokrát zasedli převážně učitelé zúčastněných škol v čele s předsedou z Českého Krumlova.

 

Nejvíce postupových míst do krajských kol získala pořadatelská škola, tzn. ZUŠ Vimperk. V Dačicích se 25. března před odborné poroty postaví Adéla Billová (uč. Martin Vališ) ve hře na zobcovou flétnu, Kateřina Gottwaldová (uč. Lenka Vališová) ve hře na příčnou flétnu, na klarinet zahraje Tereza Zámečníková (uč. Petr Staněk) a na saxofon Martina Hercová (uč. Petr Staněk). O dva dny později, tzn. 27. března se koná krajské kolo v Jindřichově Hradci. Tam budou soutěžit vítězové okresních kol ve hře na dechové nástroje žesťové. Z vimperské školy se vypraví početná výprava ve složení: Lucie Vališová, Filip Schartner, Kateřina Bláhová – lesní rohy, Jakub Kohout – pístový trombon, Zdeněk Fidler – tuba, Matyáš Vilam, František Jungvirt, Filip Hrdlička – trubky. Všichni ze třídy uč. Karla Škvrny. Další trumpetisté budou ze tříd učitelů Martina Vališe (Jan Krejsa, Jakub Korbel) a Jana Hrdličky (Petr Picek).

 

Do Dačic i Jindřichova Hradce se mimo výše uvedených žáků a učitelů také vypraví 2 korepetitorky – Jana Zíková a Lucie Huříková, které se postarají o klavírní doprovody.

 

Organizace obou dnů soutěže byla velice náročná, ale za pomoci učitelů domácí školy se vše podařilo na výbornou. O to, že si všichni soutěžící odnášeli krásné ceny, se zasloužili sponzoři a partneři soutěže, kterými byli: NP Šumava, Lesy ČR, Česká spořitelna, Komerční banka, Československá obchodní banka, Tiskárna Akcent Vimperk, S-Tisk Vimperk, Cukrárna pod zámkem, Fastfood Factory, MUDr. Marek Matoušek DiS., Sklo Bohemia Matoušek, Město Vimperk a Základní umělecká škola Vimperk.

 

(zus)