spolecna

Vimperská ZUŠka sbírá “smetanu”

ZUŠ Vimperk obsadila v krajských kolech soutěží přední místa

 

Vimperská ZUŠ měla svoje zástupce ve všech březnových krajských kolech soutěží základních uměleckých škol. Poctivá příprava, práce pedagogů i žáků byla po zásluze odměněna a onou pomyslnou “smetanou” byla ocenění v podobě medailí za nejlepší výkony. Vimperská ZUŠ se celoročně pyšní skvělými úspěchy a z jejích tříd vzešel nejeden známý umělec. K březnové “sklizni” úspěchů žáků školy více ředitel školy Mgr. Pavel Vališ, DiS.:

 

“4. března se představili mladí zpěváci odborné porotě v Táboře. Naši školu a okres Prachatice reprezentovaly Michaela Zámečníková a Adéla Billová. Obě žákyně Kateřiny Falcníkové získaly 3. místa.

zamecnikova,billova

 

 

 

20. března se konalo krajské kolo ve hře na bicí nástroje. Nejlepší bubeníci z kraje se sešli v Českých Budějovicích. Žáci Pavla Koldinského patřili mezi nejmladší a vedli si výborně. Kryštof Janečka i Jaromír Moravec získali 2. místa.

krystof janecka

 

jaromir moravec

 

 

 

25. března čekala naše žáky a učitele nejdelší cesta do krajského kola. Soutěž ve hře na dechové nástroje dřevěné totiž pořádala ZUŠ Dačice. V každém nástroji jsme měli své „želízko“ a je zajímavé, že se jednalo pouze o děvčata. Adéla Billová ze třídy zobcové flétny Martina Vališe získala čestné uznání, Kateřina Gottwaldová, kterou na příčnou flétnu vyučuje Lenka Vališová, obdržela 2. místo. Petr Staněk měl v soutěži dvě svěřenkyně a obě si vybojovaly 1. místa. Martina Hercová ve hře na saxofon a Tereza Zámečníková ve hře na klarinet. Tereza svým výkonem dokonce přesvědčila porotu na tolik, že bude školu a celý Jihočeský kraj reprezentovat ještě v ústředním kole!

 

27. března odjelo nejvíce našich zástupců do Jindřichova Hradce, kde se konala soutěž ve hře na dechové nástroje žesťové. Naše škola měla 11 zástupců v soutěži a po vyhlášení výsledků se zároveň stala absolutně nejúspěšnější školou z celého kraje. Ze třídy Martina Vališe získali 1. místo ve hře na trubku Jan Krejsa a Jakub Korbel. Vítězem své kategorie se stal také trumpetista Petr Picek ze třídy Jana Hrdličky. Ostatní úspěšní soutěžící navštěvují třídu Karla Škvrny. Ve hře na lesní roh získali Filip Schartner 3. místo, Kateřina Bláhová 2. místo a Lucie Vališová 1. místo. Ve hře na trubku získal 2. místo Matyáš Vilam. Jeho starší kolegové František Jungvirt a Filip Hrdlička hrající na stejný nástroj získali 1. místa s postupem do ústředního kola. Tubista Zdeněk Fidler vybojoval také 1. místo a post čekatele, neboli-náhradníka na postup. Posledním zástupcem byl Jakub Kohout hrající na pístový trombon. Jakub si také za svůj výkon vysloužil 1. místo s postupem do ústředního kola. Vimperské žestě opravdu soutěž ovládly, neboť Jihočeský kraj bude v ústředním kole reprezentovat celkem 6 žáků, z toho hned 3 z naší školy!

zeste1

 

zeste2

 

 

ZUŠ Vimperk takto dosáhla v krajských kolech znamenitých výsledků. Celkem získala 4 přímé postupy do ústředního kola, které se uskuteční v květnu v Liberci. Na místě je jistě veliké poděkování nejen všem žákům, ale největší díky patří samozřejmě jejich učitelům, kteří je mnohdy připravovali nad rámec svých povinností. Kromě třídních učitelů si veliký díky také zaslouží dvě klavíristky (Jana Zíková a Lucie Huříková), které se postaraly o všechny klavírní doprovody (celkem 17!).

V dubnu ještě budou vimperskou školu na krajské úrovni reprezentovat žákyně tanečního oboru, které se představí v sále KD Metropol v Českých Budějovicích.”

 

spolecna

 

Mladým umělcům patří za jejich úspěchy a reprezentaci školy a města velká gratulace, stejně jako poděkování jejich pedagogům a rodičům, kteří  jim poskytují potřebné vzdělání i zázemí.

 

-red-