Bude Vimperk na mýtině?

Nedávno zveřejněné fotografie Městem Vimperk, přinesly svoje ohlasy. Naši čtenáři byli z fotek koupaliště zděšeni. Pracovníci společnosti Městské služby s.r.o.”upravili” areál městského koupaliště. Jak jej upravili můžete vidět na přiložených fotografiích. 

 

 

    

Radnice odpověděla takto: 

„Takové stromy nemohly blízko bazénu zůstat. Jehličí nebo listy, které z nich padají, by ucpaly filtry v novém bazénu. Kácení stromů schválil Odbor životního prostředí MěÚ Vimperk. Moderní technologie, které jsou v bazénu použité, mají zkrátka vyšší nároky. Neustálé kontroly a čištění filtrů by byly finančně velice náročné. Navíc projekt výstavby Areálu vodních sportů počítá s tím, že v místě, kde stromy stály, budou nové šatny. Město plánuje i to, že se zde objeví nové slunečníky, deštníky, které poslouží jako úkryt před sluníčkem. V nově vznikajícím Areálu vodních sportů se také počítá s náhradní výsadbou stromů.“

 

 

Jenže to nebyly jediné stromy, které musely padnout v měsíci březnu. Nedávno totiž proběhlo kácení u II. ZŠ Smetanova ve Vimperku. 

 

 

 

 

I zde má radnice svoji odpověď:

 

Stromy v okolí 2.ZŠ Smetanova se musely pokácet ze třech důvodů.

Okolí školy se po zateplení a opravách budovy bude řešit jiným a pro zdejší děti atraktivnějším způsobem, v horizontu několika let tu vyroste malý sportovní areál, v něm například šedesátimetrová tartanová dráha, pískové doskočiště atd. Na všechno je již vypracovaný projekt. V rámci odpočinkové zóny se samozřejmě počítá i s výsadbou nových stromů. 

Při stavbě lešení by nebylo možné kvůli stromům, které stály příliš blízko budovy projet, překážely strojům a automobilům, které jsou při takové práci nezbytné, a školu by se nikdy nepodařilo zateplit.Navíc výška stromů nevyhovovala předpisům definovaným v § 3 odst. 4 vyhlášky ze dne 25. září 2009, kterou se mění vyhláška č. 410/2005 Sb., o hygienických požadavcích na prostory a provoz zařízení a provozoven pro výchovu a vzdělávání dětí a mladistvých.

Odstavec 4 jasně říká: „Při volbě rostlin a dřevin vysazovaných na pozemky určené pro zařízení pro výchovu a vzdělávání a provozovny pro výchovu a vzdělávání musí být zohledněna ochrana zdraví dětí a žáků. Dřeviny nesmí způsobit snížení parametrů denního osvětlení ve výukových a pobytových místnostech pod požadovaný limit. Vzdálenost sázené dřeviny od obvodové zdi budov musí být stejná, jako je její předpokládaná maximální výška…

Zkrátka výška stromu nesmí být větší, než je vzdálenost od budovy. I v tomto případě je nutné myslet na zdraví našich dětí a nevystavovat žáky i jejich učitele nebezpečí související s pádem stromu.

 

 

Máte prostor pro vaše názory.

 

(red)