RC závody ve Vimperku

RC modely ve Vimperku

 

Třetí ročník těchto modelů se uskuteční již teď o víkendu, 2.5.2015 u Volyňky.

 

 

Podrobnější informace o tomto závodu nám sdělil hlavní organizátor této akce Petr Vácha.

 

 

Nejprve prosím o vysvětlení pro laiky, co jsou RC modely a co je RC dráha?

 

RC dráha je lokalita určená pro daný typ rádiově řízeného modelu. Dalo by se říct podle skutečných předloh. V České republice je těchto nadšenců opravdu mnoho. Někdo jezdí s kamióny a vytváří si městečka s benzínkami, tankisté, kteří dělají rekonstrukce bitev, rally tratě, závodní okruhy, a mnoho dalších. Vimperská dráha za bikrosovou tratí u Volyňky je určená pro terénní modely a malou rychlostí o kterých si potom povíme víc. Je založena na přírodní bázi, aby nevzbuzovala umělý dojem a tím si také získala své obliby. Zajímavostí je, že byla v počátcích čtvrtá v celé republice. Skládá se převážně z kamenitých, hliněných a písčitých povrchů, upravených do různých obtížností. Na dráze se nalézají různé mosty a přejezdy. Do dnes mě mrzí, že cokoliv se vyrobilo na dráhu ze dřeva, tak to po čase nějací vandalové rozbili a přitom by to mohlo být o moc krásnější místo, kdyby tam výzdoba zůstala na stálo a mohli se přidávat v měřítku domky a další maketové výrobky. Díky tomu musíme po každém závodě vše uklidit a nevytváří to pak hezký dojem.

 

 

Na plakátu máte uvedeno, že se jedná o narozeninový závod. V čem je tento závod narozeninový?

 

Tento závod i jeho název vznikl před třemi roky, kdy byla dráha ještě v začátcích. Závody se jezdily po celé republice, ale v jižních Čechách nebyla jediná dráha pro naše vozidla a řekl bych, že zde byl i nejmenší počet vozidel z tohoto modelářského odvětví. Po vybudování malé části na dráze jsem uspořádal první dva zkušební závody, kdy se sjelo pár členů z modelářského fóra RC4x4, kde spolu komunikujeme a radíme se stavbou modelů. Dráha začala vzrůstat na oblíbenosti i velikosti a já jsem chtěl přitáhnout více lidí. Blížily se moje narozeniny, tak jsem si řekl, že bych to mohl oslavit na dráze s modeláři z fóra, se kterými vzniklo přátelství a místo oslav v restauracích, či podobně, udělat pohodový závod s jídlem a občerstvením a mým narozeninovým přáním bylo, ať se nás sejde co nejvíc a to se mi splnilo. Od té doby jsem začal pořádat v sezóně několik závodů a mezitím stále budoval na dráze a zlepšoval jí. Letos je pro soutěžící připraveno 8 kilo naloženého masa, dva velké grily, které budou v provozu po celý den. V současnosti se tento závod stal už takovou tradicí a sjíždí se na něj modeláři přes půl republiky. Zároveň odstartuje pokaždé novou sezónu.

 

 

O jaké modely se jedná a kdo všechno se může závodů zúčastnit?

 

Naše modely jsou makety expedičních terénních vozidel s pohonem 4×4 vybavené funkčními navijáky, osvětlením a vyprošťovacími pomůckami. Nejvíc k vidění jsou modely Landrover Defender, Toyota Hilux, Jepp až po upravené závodní speciály v měřítku 1:10 poháněné elektrickým motorem. Baterie vydrží 4 hodiny a auta jsou šetrná k životnímu prostředí. Výborné u těchto modelů je celoroční použití za každého počasí a pro rodiče dobrá pomůcka, jak dostat děti na procházku. Tím se dostáváme k pravidlům závodů. Na Vimperské dráze jezdíme disciplínu zvanou RC OffRoad Trial, která vychází podle skutečného vzoru. Jedná se o jízdu ve členitém až neprůjezdném terénu po trase vyznačené úzkými brankami, přes které vozidlo musí projet správným směrem a počítá se dotyk každé branky, či její vylomení, ale i couvání nebo její neprojetí. Toto je typ závodu hodně pomalé a o to víc technické jízdy. Vyhrává ten, kdo nasbírá nejmenší počet bodů.

 

 

 

Jste pořadatelem těchto závodů, kolik lidí se ještě podílí na organizaci?

 

Jak jsem se již zmínil výše, tak jsem byl na dráhu léta sám a tudíž byla organizace se vším všudy na mě a mohu říct, že to byl občas pro jednotlivce velmi náročný úkol. Zajistit komisaře, poháry, výzdobu dráhy, startovní listiny a spousty dalších věcí okolo. Snaha a kopání se vyplatilo a koncem minulého roku a hlavně Vánoc se Vimperk rozšířil o 10 dalších modelů a čím dál víc vzbuzujeme zájem. Díky tomu se celá organizace na závodech velmi zlepšila, přičemž teď každý z místních modelářů přispívá do závodu materiálním způsobem, pomáhá s výzdobou a je to strašně znát. Celá dráha se začíná dostávat úplně na jinou úroveň, jak s výstavbou, tak s doplňky a tímto bych chtěl všem, co mě pomáhali a pomáhají, moc poděkovat. Ještě bych dodal, že se ve Vimperku nejezdí pouze RC Trial, ale také občas pořádáme i expedice, což je, dá se říct procházka s modely po okolí, třeba 4 kilometry dlouhý okruh kolem Homolky. Loni jsem uspořádal pomocí internetu expedici na Kleť. Tam se sjelo 22 modelů včetně jejich doprovodu, takže se sešlo kolem čtyřiceti lidí, včetně dětí a manželek a šli jsme vzhůru pod lanovkou přes 3,5 hodiny. Expedice spočívá v tom dostat auta na vrchol s pomocí navijáků, lan a dalších pomůcek, bez pomoci rukou, při převrácení či zaklínění auta. Tyto akce nejsou na organizaci náročné a jde spíš o to se sejít, probrat auta, pokecat a dojít do nějakého atraktivního místa, jako je ve Vimperku třeba výhled z Homolky na celé město.

 

 

Kolik máte letos přihlášených závodníků?

 

Přihlášení probíhá až v den závodu přímo na místě, ale podle předběžného průzkumu to vychází na 20-30 soutěžících vozidel z Plzně, Č. Krumlova, Č. Budějovic, Prahy, Mníšku pod Brdy a možná i kluků ze severní Moravy a ze severních Čech. Letos to vypadá na rekordní účast a sám se nechám překvapit.

 

 

Co je připraveno pro diváky?

 

Bohužel divákům, vůči omezeným prostředkům, nemohu nabídnout nějaké velké zázemí v podobě stánků s občerstvením či RC doplňky, ale mohou si dopřát hezký den se svou rodinou, vzít děti a přijít se alespoň podívat, okouknout různé druhy modelů a po domluvě si je i vyzkoušet. Jelikož nejsem schopen zajistit úplně vše, mohu alespoň doporučit vzít si židličky, něco na oheň a gril, který bude přístupný všem a o chlazení nápojů se stará řeka Volyňka. Vozidla jsou divácky velmi atraktivní, protože během tohoto typu závodů dochází často k převracení, pádů vozidel a mnoho dalších zajímavých napínavých momentů ve velkých náklonech až k adrenalinovým okamžikům.

 

 

Jaký bude časový harmonogram?

 

V 9:30 začne zápisné, které potrvá do 10:00 hodin. Poté bude krátká rozprava a seznámení s úseky které se pojedou a seznámení s pravidly. Závod se pojede po 5. sekcích. Každá sekce obsahuje 10 branek. Dopoledne se odjedou tři sekce a po krátké přestávce na oběd zbylé dvě. Vyhlášení výsledků bude kolem 15:30- 16:00 hodin, dle počtu soutěžících.

Na všechny se těšíme a určitě se přijďte podívat. Vždy tam panuje dobrá přátelská atmosféra. Rád bych toto místo zviditelnil, neboť z toho vzniká opravdu dobrý areál a místo na relaxaci po každodenním shonu a každá ruka k dílu a jiná podpora by se moc hodila na zvelebování, či rozšíření areálu i pro jiné typy vozidel a Vimperk by se mohl pyšnit areálem, kterých je v republice zatím pouze devět.  

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková