nemecko

Závod končí – 200 lidí bude bez práce.

 

Investiční skupina Nachtmann v letech 2015 a 2016 bavorském Weidenu zainvestuje  35.000.000 Euro (cca 1. miliardu korun). Investiční program bude zahrnovat zvýšenou automatizaci výrobních linek. Součástí této investice je ale současné uzavření závodu ve Frauenau, městě ležícím pod Roklanem. O práci tak na bavorské straně Šumavy přijde  200 obyvatel.

 

Podle informací zveřejněných správní radou firmy jsou důvody uzavření následující :

 

-nedostatečné dispoziční pozemky v okolí pro budoucí další růst podniku

-nedostatek volného místa pro zvýšenou plánovanou automatizaci

-požadavky památkové péče a z toho plynoucí závazky

     


     Skupina Nachtmann, která provozovala v minulosti též provozy v Riedlhutte a Spiegelau, uzavřením výroby ve Frauenau zkoncentruje svou výrobu ze tří na dva provozy, přičemž investicemi, vedoucími ke zvýšené produktivitě, se zároveň povede zachovat roční produkci 55 milionů kusů křišťálového skla.

    

     Okamžitě po oznámení uzavření provozu ve Frauenau zareagoval otevřeným dopisem  obchodnímu řediteli Nachtmann Gruppe Aloisi Kaufmanovi starosta Frauenau Herbert Schreiner a zemský rada Michael Adam. Vyzývají k přehodnocení situace, kdy ztratí pracovní místo okolo 200 zaměstnanců z vesnic a měst okolo Bavorského lesa. Do Frauenau jezdí mimochodem za prací lidé i z poměrně vzdálených míst jako ze Schonbrunnu am Luzen  nebo až z Mitterfirmiansreutu. 

 

Pro sumava.eu Stephan Hoerhammer / hogn.de

přeložil Marek Matoušek