Úmrtí staršího cyklisty

Starší cyklista (ročník 1938) na horském kole ohlásil bolest na hrudi během výletu první srpnový den kolem Schwarzenberského kanálu, den před tím odpoledne pod Pancířem řešili záchranáři podobný problém sedmdesátiletého turisty.

 

Na počátku sobotního případu bylo hlášení na krizové číslo Horské služby 1210 s tím, že muž je při vědomí a nemá jiné zdravotní problémy. I cesta nebyla nijak náročná, vedla po rovině a dala by se charakterizovat jako vhodná k jednoduchému a příjemnému výletu. „Když jsem přijel, zjistil jsem po vyšetření, že pán je v pořádku, má jen lehce zvýšený krevní tlak. Nikdy se podle našich informací se srdcem neléčil, nicméně vzhledem k jeho věku a panujícímu teplému počasí jsme ho naložili do našeho vozidla,“ uvedl Vladimír Čeřovský, zasahující člen Horské služby Šumava s tím, že záchranáři chtěli muže pro jistotu dovézt domů do nedaleké chalupy.

 

Během cesty se však cyklistovi přitížilo a tak členové HS po konzultaci požádali o asistenci Zdravotnickou záchrannou službu. Jakmile dorazil sanitní vůz, pacient do něj sám přestoupil. „Během asi dvou minut mne ale zdravotník požádal o pomoc se srdeční masáží s tím, že pán má zástavu,“ dodal Vladimír Čeřovský. Po připojení na přístroje následovalo i několik výbojů z defibrilátoru, ale veškeré pokusy obnovit jeho životní funkce byly marné. Přivolaný lékař byl nakonec nucen konstatovat smrt.

 

Podobnou tragédií naštěstí neskončil případ z pátečního odpoledne. Krátce po páté hodině ohlásil dispečink linky 155, že v Šumavském dvoře pod vrchem Pancíř je starší muž na elektrickém kole a má zřejmě potíže se srdcem. „Zároveň se mnou tam dorazil i sanitní vůz ze Železné Rudy, poté přijela i lékařka a ta po vyšetření rozhodla povolat vrtulník s tím, že jde o náhlou srdeční příhodu,“ řekl Petr Pospíšil, člen HS, který u případu zasahoval. Pacient byl poté transportován k Domu Horské služby, kde vrtulník přistál a ten poté muže převezl do FN v Plzni.

 

„Na Šumavě v těchto dnech panuje teplé počasí, které svádí k delším a náročnějším túrám či vyjížďkám na kole. Často ovšem dochází k přecenění sil či naplánování náročnějšího výletu, než by dovolil aktuální zdravotní stav,“ varoval Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Doplnil, že ani dosavadní minimální problémy se zdravotním stavem či vitalita nejsou zárukou, že nemůže nakonec dojít k ohrožení zdraví, či přímo života. „Pak je možné, že nepomůže ani perfektní koordinace HS a zdravotníků, která je jinak u nás naprostým standardem,“ komentoval oba případy náčelník Janďura.

 

 

(tzhsčr)