bezky

Peněženky na běžky zatím potřebovat nebudeme

Peněženka na běžkách zatím potřeba nebude, postačí chytrý telefon

 

Využívání upravovaných běžeckých stop na Šumavě bude v nadcházející sezóně zatím bezplatné. Potvrdil to starosta Kvildy Václav Vostradovský s tím, že obce se pokoušejí získat peníze na provoz sněžných skůtrů a roleb od sponzorů. Upozornil také na speciální aplikaci pro chytré telefony, přes kterou je možné na údržbu nefinančně přispět.

 

bezky

 

Už více než pět let diskutují obce na Šumavě o zpoplatnění běžeckého lyžování v upravovaných stopách. Náklady na pořízení strojů, jejich obsluhu a provoz zatím hradí ze svých rozpočtů a s pomocí sponzorů. Systém, který vyvolává nejistotu před každým začátkem sezóny, podle nich ale není dlouhodobě udržitelný.

 

„Dotace z obecních rozpočtů úplně odbourat nepůjdou. Zvažovali jsme spíše symbolickou částku, například za parkování u páteřních upravovaných tras. Mimo jiné i proto, že si služby potom lidé víc váží. Ale samozřejmě je pro nás i stovky tisíc návštěvníků příjemnější, když se podaří získat alespoň část peněz od sponzorů a udržet běžecké lyžování úplně zdarma,“ upřesňuje starosta nejvýše položené české obce Václav Vostradovský (STAN).

 

Právě se sponzoringem je spojena nejnovější aktivita obce. Ta prosadila dotaci na úpravu stop do unikátní české sportovní aplikace EPP. V ní proměňují uživatelé jakoukoliv fyzickou aktivitu na body. Ty se potom přepočítávají na peníze.

 

„Věřím, že body získáme rychle. Uživatelům jen stačí zapnout si sportovní aplikaci. A věřím, že si potom běžky u nás ještě víc užijí,“ říká Vostradovský.

 

Mezi stávající klíčové sponzory šumavských běžeckých tras patří společnosti Krajské úřady i Správa NP Šumava, Česká spořitelna, a.s. a ČEZ. Aplikaci EPP potom vyvinula a finančně plní Nadace ČEZ. Ve většině případů ji využívá pro charitativní projekty, se kterými má běžecké lyžování, podle zástupců Nadace řadu společných prvků.

kvilda zima

„Jde o zachování rozvoj měkké turistiky, zároveň podporu zdravého životního stylu, což jsou oblasti na které se systémově zaměřujeme,“ vysvětluje za Nadaci Petr Šuleř.

 

Zahájení běžecké sezóny na Šumavě závisí na předpovědi počasí. Se zasněžováním sjezdovek ve Kvildě už začali, na páteřních trasách je ale zatím jen několik centimetrů sněhu.

-tz-