Vzkaz v láhvi od pravých Šumaváků

www.sumava.eu / www.hogn.de

Při bourání bývalé strojovny zimního stadionu ve Vimperku byl nalezen “Odkaz naší budoucí generaci”, který tam v láhvi od rumu zanechali 28. 11. 1975 ti, kteří zimní stadion tenkrát stavěli. 

 

Zde přinášíme obsah dopisu, který se nám podařilo rozluštit. 

 

Odkaz naší budoucí generaci


Vybudovali jsme pro vás za nadměrného úsilí v “akci Z” tento sportovní stánek „Zimní stadion“, v pořadí jako pátý v našem Jihočeském kraji, který má za účel sloužit k ozdravění vašeho ducha i těla po celodenním pracovním vypětí. Má sloužit široké naší sportovní veřejnosti  k radosti i odpočinku a kde nyní se odbývají tvrdé neúprosné boje našeho mužstva „TJ Šumavanu Vimperk“, účastníka II. NHL v roce 1975-76.

 

Tato přístavba byla započata v polovině listopadu roku 1975, která se stala součástí ZS a která se vyvíjela v třeskutých  a krutých mrazech, kdy zednické lžíce mistra s. Rudolfa Kramla namrzala a malta vrchního mixíra s. Václava Kumbery musela být ohřívána při ohni v železném sudu a mrazy dosáhly takových rozměrů, že lahvová piva s. Kumbery popraskala a donášené občerstvení „grogy“ z hostince Na Hamajdě, které měly rozehřát promrzlý a ustaraný brigádnický kolektiv, se tak nestalo, neboť voda z toho moku zcela vymrzla a proto byl donesen jen čistý a pravý „Tuzemský rum“ a to nás zachovalo při životě. Byly to pracovní podmínky kruté a neúprosné, nebyl zde život lehký jak věčně opakuje s. Kumbera. Byly to podmínky, které mohli snášet jen „praví Šumaváci.

 

 

Stavbyvedoucí : Vlček Václav

Vedoucí mistr : Kraml Rudolf

Mixír malty : Kumbera Václav

Pucflekové : Kalous Václav, Talián Vlasta, Vaněk Stanislav 

 

 

Vimperk, 28. listopad 1975

 

 

 

 

{gallery}vimperk/2016/03_brezen/vzkaz/{/gallery}  

 

(vimperk.cz)

 

 {jcomments off}

 

 

 

Vaše reakce, připomínky, komentáře, náměty a podněty k daným tématům můžete redakci zasílat na: info@sumava.eu