Co znamená být kandidátem…

Co znamená být kandidátem do zastupitelstva města, obce ?

 

K napsání téhle úvahy mě přivedla informace, která uvádí, že do zastupitelstev měst a obcí letos kandiduje největší počet kandidátů v historii. Jde tedy o obecnou úvahu, i když se týká i našeho města, Vimperka.

 

Co je tedy motivací občana, že se stane kandidátem zastupitelstva? V prvé řadě ochota, nebo nabídka, že chce být svému městu potřebný a přijmout odpovědnost za podíl na řízení města. Pokud je to tak, je skvělé, že se v občanech probouzí tato odpovědnost a snad to signalizuje rozvoj občanské společnosti. Dále to může být osobní ambice dokázat, že jsem lepší, než ti, kteří to dělali doposud. Jak vzniká takový pocit? Tím, že ve městě kde žijeme vidíme mnoho „problémů“ a máme pocit, že je umíme vyřešit? Nebo tím, že sledujeme práci zastupitelů a nejsme s ní spokojeni? Podle mnoha diskuzních fór, kde je obrovské množství kritiky na všechny strany se zdá, že právě tohle je ta největší motivace daná tím, že jako by vedení města, myslíme tím jeho zaměstnance nic nedělali, nebo to dělali špatně. A my to dáme do pořádku. Dále to může být skutečnost, že je mi sympatická strana, nebo hnutí, jejich cíle. Nebo jsem osloven v duchu „hele ty jsi ve městě známý, pojď s námi do voleb, nic na tobě nebudeme chtít“ a nechám se zapsat na kandidátku, bez jakýchkoli ambicí v zastupitelstvu skutečně pracovat. A určitě jsou i další možnosti motivací.

 

Když se nad tímhle zamyslím a sleduji mediální a jiná vystoupení vimperských kandidátů, vlnu kritiky občanů, přemýšlím o tom, proč tito lidé ve velké většině nenavštívili za volební období jednání zastupitelstva aby poznali jaká je vlastně práce zastupitele, nesnažili se pochopit jakou kdo má ve městě odpovědnost, jaké pravomoci, prostě jak město skutečně funguje. Proč nenabídli svůj čas, své vědomosti a neangažovali se jakoukoli formou na práci města? Proč nepřišli na jednání zastupitelstva se svou kritikou, ale také se svými nápady jak život města zlepšit? Je pravda, že v poslední době se zájem o jednání zastupitelstva města zvýšil. Netýká se to zdaleka všech, protože i práce v různých spolcích, sdruženích, tělovýchově, kultuře atd. je určitě je významným příspěvkem k životu města.

 

Je ale jasné, a je o tom mnoho diskuzí i na celostátní úrovni, že pokud chci něco změnit, je v našem politickém systému jediná možnost, aktivně se zúčastnit voleb a získat tak, pokud budu úspěšný, možnost věci skutečně měnit, pokud pro ně získám většinovou podporu. Takže vítejme zájem občanů podílet se na vedení měst a obcí, ale je potřeba si uvědomit, jakou odpovědnost na sebe v případě úspěchu přebírám a co vlastně o té práci vím.

 

Vladimír Vácha

nestraník, kandidát za ČSSD