PŘEDSTAVUJEME: Basketbalový klub Vimperk

Představujeme vimperské spolky a kluby. Dnes jsme se zaměřili na Basketbalový klub Vimperk a položili jsme pár otázek předsedovi klubu Kamilovi Váchovi.

 

 

Odkdy se ve Vimperku začal hrát basketbal? Vzpomenete si na nejlepší a nejhorší umístění?

Hraje se od roku 1975, nejlepší umístění bylo třetí místo asi před 8 lety, ale neřeknu Vám přesný rok, jelikož nemůžeme najít kroniku z posledních let a v té době jsem ještě nehrál. Nejhorší umístění je těžké definovat, ale asi bych řekl sezona 1980/1981, ve které se soutěž vůbec nepřihlásila.

 

 

Horní řada zleva: Komrska Petr, Kočnar Petr, Moulík Honza, Černý Míra, Krejčí Tonda

Dolní řada zleva: Prošek Míra, Procházka Bohouš, Kalous Venca 

 

 

Před několika dny jste postoupili do semifinále soutěže, doufali jste v toto umístění?

Vzhledem k umístěním, které jsme udělali v předchozích dvou letech, jsem žádné velké ambice neměli, ale před začátkem sezony jsme si říkali, že semifinále je náš cíl, se kterým budeme spokojeni.

 

Jaké byly oslavy?

Oslavy byly rozumné, jelikož nás čekají další zápasy, ale oslavit úspěch umíme 🙂

 

 

 

 

Končí vaše ambice postupem do semifinále, nebo si troufáte i na finále?

Ambice nekončí, ale známe sílu družstev, které jsou v semifinále a především sílu Pelhřimova, který nás čeká v semifinále. V základní části prohrál jen jednou. Finále by bylo historickým úspěchem pro vimperský basketbal.

 

Jaký je váš systém přípravy, četnost a doba tréninků?

Tréninky jsou více méně dvakrát týdně po celý rok, jen v červenci máme měsíc volna a individuální přípravu.

 

Máte dostatečně široký kádr, nepotýkáte se s neúčastí hráčů na trénincích?

Kádr se stabilizval před touto sezonou do určité podoby a většinou na zápasy se scházíme, občas někdo chybí kvůli zranění nebo jiným povinnostem, ale to je celkem normální u každého sportu. Ale pokud by třeba z různých důvodů nemohli 3-4 hráči, už by nastal problém. Bohužel basketbal není sport, který by se těšil takové oblibě jako hokej a nebo fotbal. Především chybí dorost a děti. Ale to je dáno tím, že poslední dobou déti přestávají mít zájem o sporty. Účast na trénincích bývá problematická, většina z hráčů má rodiny nebo bydlí mimo Vimperk.

 

Liší se nějak vaše příprava v létě a v zimě?

Přes zimu se hraje soutěž, takže určitě tolik netrénujeme fyzičku, ale především taktiku a střelecká cvičení. Především v létě před sezonou se zaměřujeme na zlepšení fyzické kondice, ale ta je hodně individuální a každý z nás se musí snažit ve svém volnu i mimo tréninky.

 

Jak jste na tom s fyzickou připraveností?

Vzhledem k tomu, že vétšina hráčů je už zaměstnána na plný úvazek, tak přece jen už občas nezbývá sil stále si vylepšovat fyzickou kondici. Zlepšovat se dá samozřejmě vždycky.

 

Jaký je věkový průměr v týmu, nejmladší a nejstarší hráč?

Věkový průměr není moc optimistický, ale to plyne z toho, že není mladá generace, která by mohla hrát. Věkový průměr je okolo 30 let. Okolo tohoto věku je většina z hráčů. Nejmladším hráčem sestavy je M.Matyk, kterému je 22 let. Nejstarším hráčem a zároveň trenérem, je J.Heřta, kterému by mohl závidět jeho fyzickou kondici kdejaký mladík.

 

 

 

 

Jaký jste kolektiv? 

Všichni jsme dobří kamarádi a kolektiv je výborný, občas dojde k menším roztržkám, ale to je celkem normální záležitost v každém sportu.

 

Ve Vašem kádru jsou hráči různých profesí, jak získáváte motivaci k tréninkům?

Naše hlavní motivací je to, že nás to baví, jinak bychom to ani nedělali. Nejsme profesionálové, abychom to brali jako práci, ale máme to jen jako koníček. Samozřejmě, že také cítíme zodpovědnost za to, že reprezentujeme naše město a chceme jiným městům ukázat, že i tak malé město jako je Vimperk, se s nimi může měřit

 

Je o zápasy velký zájem fanoušků, chodí na domácí zápasy hodně diváků?

Zájem o basketbal moc velký není, většina fanoušků jsou buď bývalí hráči nebo naši kamarádi. Průměrně můžeme říct, že chodí tak 30 diváků. Ale zaznamenáváme nárůst zájmu o naše výsledky a i diváků chodí více.

 

Jak jste na tom s financováním? Máte nějaké sponzory?

Co se týče sponzorů, jména Vám nedám, nepamatuju si je všechny a nechtěl bych někoho vynechat, ale určitě po sezoné budu psát poděkování fanouškům i sponzorům. Jinak sponzorů je pomálu, většinou si platíme skoro vše z vlastních kapes a sponzoři jsou bývalí hráči, rodiče a pár našich známých. Každý nový sponzor by samozřejmě byl vítán.

 

Máte obsah tréninků stále stejný, nebo občas vymyslíte něco speciálního?

Co se týče přípravy na tréninky, tak samozřejmě že náš trenér, J. Heřta vymýšlí strategie a akce, které bychom mohli hrát. Na některých se podílí více hráčů a konzultujeme to všichni dohromady, celý tým.

 

Kdy a kde se můžeme podpořit váš tým při semifinále?

Výhodu domácí palubovky má Pelhřimov, takže první zápas odehrajeme v Pelhřimově 16. února od 17:00 a následujícího dne, tedy 17. února, hrajeme na domácí palubovce v tělocvičně Základní škola Smetanova od 9:30 ráno. Případný rozhodující třetí zápas se znovu odehraje na palubovce Pelhřimova, a to za 14 dní.

 

 

Děkuji za Vám za rozhovor a nezbývá než popřát hodně získaných bodů a skvělých výsledků.

Lenka Doubková

 

 

 

Horní řada zleva: V. Kautman, R. Klímek, K. Vácha, M. Matyk, M. Samec, F. Doule, M. Sitár

Dolní řada zleva: J. Heřta, M. Gála, M. Susol, P. Lukáš, J. Hodina

 

 

 

http://bkvimperk.webnode.cz/