Svaz tělesně postižených v ČR, o.s.

PŘEDSTAVUJEME: Svaz tělesně postižených v ČR, o.s., Okresní organizace Prachatice

 

Svaz tělesně postižených v České republice, o.s., je nestátní neziskovou organizací s celostátní působností, jejímž základním cílem je všestranně podporovat a hájit specifické potřeby a zájmy svých členů a dalších tělesně postižených občanů, bez ohledu na rozsah jejich postižení.

V roce 2010 oslavil již 20 let svého působení.

 

 

 

Mezi služby tohoto svazu patří:

– sociální poradenství – aktivizační služby – zaměstnávání ZP – rekondiční a rehabilitační pobyty – cvičení a plavání – pobyty pro děti a mládež se ZP

 

 

Jednou z regionálních organizačních jednotek je Okresní organizace Prachatice. Předsedkyní okresního výboru je Marie Hadravová, kterou jsme požádali o rozhovor.

 

Pracujete pro organizaci s celostátní působností. Kde se nachází sídlo Vaší organizace a které organizace spadají přímo pod Prachatice?

 

Centrum této organizace se nachází v bývalém pečovatelském domě v Prachaticích. Není zde k dispozici s každodenní působností. Je zde k dispozici společenská místnost s možností využití – vždy po telefonické domluvě, neboť tuto místnost využívají veškeré organizace v Prachaticích.

Tato organizační jednotka zaštiťuje pod sebou 5 dalších organizací, a to Prachatice, Vimperk, Volary, Vlachovo Březí a Čkyně.

 

Jaká je Vaše činnost a co svaz nabízí seniorům a tělesně postiženým občanům?

 

Nejčastějšími aktivitami, na které se svaz nejvíce zaměřuje, jsou především rekondiční pobyty. Dříve byly pořádány i další doprovodné akce, bohužel v současné době jsou již nerentabilní a svážet lidi z celého okresu je velmi náročné. Proto se již 10 let věnujeme pouze rekondičním pobytům, které zaštiťujeme a podílíme se na jejich realizaci. V letošním roce to bude celkem pět rekondičních pobytů.

 

Kam se členové svazu podívají a jaké služby jim budou nabídnuty?

 

Nyní v únoru již členové absolvovali týdenní pobyt v Sezimově Ústí. Byli ubytování v hotelu Mas s nabídkou masáží, možností využití bazénu a spoustou přednášek. Je to velkokapacitní hotel s veškerým servisem pro naše členy za velmi dostupné ceny.

 

V dubnu je naplánováno Lipno, konkrétně Pension U Méďů. Zde mají klienti opět možnost využití bazénu, kde se provádí rehabilitační cvičení, dále jsou zde k dispozici fyzioterapeuti a je zde i bohatý program.

 

 

Na květen je připraven zahraniční zájezd k našim sousedům, na Slovensko do lázní v Podhájské.

Zde je zajištěno ubytování v privátech a jsou zde k dispozici termální lázně.

 

 

Během letních měsíců je další rekondiční pobyt, a to buď týdenní, nebo víkendový v Mariánských Lázních. Opět jsou zde k dispozici procedury, zábaly, masáže, ale je zde i čas pro volnou zábavu.

 

V září odjíždíme opět na zahraniční pobyt do středu Itálie do městečka Alba Adriatica. I přesto, že je to zahraniční pobyt, snažíme se ho vždy připravit za rozumnou cenu pro seniory i ZP. Tento pobyt je velmi oblíbený.

 

 

A na podzim se ještě jednou vydáme na Lipno do Pensionu U Méďů.

 

 

Jsou tyto rekondiční pobyty členy využívány a může se na ně přihlásit i nečlen svazu?

 

Na těchto pobytech se v průběhu roku vystřídá okolo 250 osob. Nejprve jsou nabídnuty členům svazu a pokud se nenaplní kapacita, mohou se nabídnout i nečlenům. Ceny zůstavají stejné. Informace o těchto volných místech Vám může poskytnout p. Bínová z prachatické organizace, která některé tyto pobyty zajišťuje. Email je alenapt@centrum.cz.

 

 

Kromě těchto rekondičních pobytů pořádáte i jednodenní akce?

 

V letošním roce máme v plánu udělat dvě jednodenní akce s prohlídkou Šumavy. Zatím nic neslibuji, vše se teprve připravuje. Jinak jednodenní akce si tvoří místní organizace sami. Například členové svazu z Vlachova Březí pořádají každé pondělí výlet za krásami Šumavy. Naplánují si dopředu výlet, uhradí poplatek za autobusovou dopravou a někdy i v počtu 20 osob vyrazí.

 

Vimperští také pořádají svoje akce a jejich rozpis najdete nyní u nové knihovny ve vývěsních skříňkách.

 

 

Je možné Vás najít na internetových stránkách?

Bohužel internetové stránky zatím nemáme. Nyní se snažím vybudovat aspoň ty prachatické. Tak doufám, že se nám to brzy podaří.

 

 

Tak Vám přeji, ať se Vám podaří i nadále dělat radost seniorům a zdravotně postiženým osobám. Děláte záslužnou práci.

 

 

Děkuji za rozhovor.

Lenka Doubková