Máme hodně společného

NÁZOR VÁCLAVA VOSTADOVSKÉHO: Není tomu tak dávno, kdy budoucí prezident naší republiky Miloš Zeman prohlásil, že by odmítl ve své funkci setkání s tibetským důchovním vůdcem. Zeman (SPOZ) to uvedl v debatě pořádané think-tankem Evropské hodnoty, která se věnovala převážně zahraniční politice. Kdyby byl však dalajlama velkým investorem, schůzka by se uskutečnit mohla. S takovým prohlášením se opravdu nemohu ztotožnit. Dalajláma není ,,pouze” duchovním vůdcem svého lidu, ale také představitel státu, kde jsou víc jak padesát let potlačována lidská práva. Pokud v České republice protestoval upálením Jan Palach, v Tibetu jsou to desítky místních obyvatel i v současné době.

 

Již v r. 821 podepsali vládnoucí představitelé Číny a Tibetu mírovou smlouvu….,,vše na východě je zemí velké Číny a vše na západě je bez všech pochybností zemí velkého Tibetu. Od nynějška žádná strana nerozpoutá válku, ani nezmocní cizího území…” O rok později byla tato smlouva vytesána do kamenného sloupu, který byl vztyčen před čínským císařským palácem a chrámem Džókhang ve Lhase. Kamenný sloup doring s mírovým poselstvím, které zároveň pevně stanovilo hranice mezi oběma zeměmi stojí i dnes, i když je obezděn zdí. Nejen pro Tibeťany se však stává tichým symbolem ztracené svobody.

 

Dne 10. března 2013 si připomeneme 54. výročí krvavého potlačení tibetského povstání čínskou armádou. K tomuto nejvýznamnějšímu novodobému výročí tibetského národa proběhla v celém světě, i České republice, akce vyjadřující solidaritu se zemí, kde jsou více jak padesát let porušována lidská práva a kde je neustále násilně potlačována svoboda a touha po národní svébytnosti. Celosvětová kampaň ,, Vlajka pro Tibet ” vznikla v polovině 90. let v západní Evropě a spolu s celoevropskými demonstracemi se stala jednou z nejvýznamnějších symbolických akcí na podporu Tibetu. Radnice v České republice se k této akci připojují od roku 1996. V loňském roce to bylo v ČR již 410 radnic, obcí a městských částí.

 

Mezi nimi již od r. 2000 i obec Kvilda s tím, že vlajku vyvěsíme od pátka 8.března do pondělí 11.března 2013. Ptáte se, proč Kvilda? Vzpomeňte si na události roku 1948 nebo roku 1968 a odpověď naleznete mezi řádky. Není to ale jediná osmička v naší historii. Právě 8. března 2013 proběhne inaugurace našeho nového prezidenta.

 

Václav VOSTRADOVSKÝ (STAN), starosta obce Kvilda