nazor

A zase ty poplatky…

NÁZOR MILANA STRAKY: Celá situace kolem rockových koncertů a diskoték ve Zlaté hvězdě by nenastala, kdyby řádně fungoval MěÚ Vimperk /dále MěÚ/, kterému ještě v březnu 2013 pořadatel koncertu Tří sester údajně nebyl znám. Na základě mého dotazu dle zákona o svobodném přístupu k informacím mi však tajemník MěÚ Vimperk pan Zdeněk Ženíšek svým dopisem zn. KS 6545/13 – 299/2013-Chr z 29. března 2013 sdělil, že poplatek za službu vyvěšení plakátů ke koncertu hudební skupiny Tři sestry v hotelu Zlatá hvězda byl pořadatelem složen v hotovosti u správce poplatku a poslal mi výpis z dokladu o jeho zaplacení, na kterém kdosi začernil jméno a příjmení plátce s odvoláním na ochranu osobních údajů. Takže jsou dva možné scénáře:

 

1.Odbor školství, kultury a cestovního ruchu /dále jen OCKR/, správce poplatku ze vstupného dle části V. Obecně závazné vyhlášky č. 5/2010 o místních poplatcích Města Vimperk /dále jen vyhlášky/ pod vedením pana PhDr. Miloše Beneše ještě v březnu tápe v nejistotě, kdo byl pořadatelem koncertu, po kterém by mohl úhradu poplatku požadovat.
Odbor investic a údržby /dále OIÚ/, správce poplatku za užívání veřejného prostranství dle části IV. téže vyhlášky, od listopadu loňského roku ví, kdo za vyvěšení plakátů zaplatil.
Jejich společný nadřízený tajemník úřadu pan Ženíšek ví, že plátce poplatku je pořadatelem koncertu. Z nějakého důvodu to však nesdělil ani OCKR ani finančnímu odboru, vedenému paní Ing. Janou Královou, do jehož kompetence patří vymáhání pohledávek Města Vimperk. Třeba tím pan tajemník testuje, jak si jeho podřízení povedou při řešení tak zapeklitého úkolu i jak odbory MěÚ spolupracují při plnění svých úkolů, kterých si váží a považují je za důležité. Na poslední schůzi zastupitelstva totiž všichni tři /pánové Beneš, Ženíšek a paní Králová/ byli pro zachování poplatku ze vstupného.

 

2.Všichni dotčení dobře vědí, kdo byl pořadatelem koncertu. Chtějí mu však za každou cenu dál pomáhat a platby poplatku ho ušetřit. Občanům lžou a dělají si z nich legraci.

 

První scénář je přímo hvězdný a překonává i dění známá z Kocourkova či Zvonokos.
I druhý scénář je přitažlivý. Dokládá dojemnou, více než rodinnou, soudržnost vedení města a několika podnikatelů, za jejichž prospěch jsou někteří pracovníci MěÚ ochotni bojovat až do svého sebezničení.

 

Jsem zvědav, jak jednání MěÚ vyhodnotí Rada města a zastupitelé, které tímto veřejně vyzývám, aby z naprostého selhání úřadu v dané věci vyvodili patřičné závěry.

 

Nebo to nebylo selhání a úředníci jednali v duchu jejich přání či pokynů??

 

P.S. Pokud by i po nastávajícím zastupitelstvu byl výběr poplatku ze vstupného stále aktuální, tak pracovníkům OCKR tímto důvěrně sděluji, že u jejich kolegyně z OIÚ si vyvěšení plakátů na sobotní /6.4./ koncert skupiny Wohnout ve Zlaté hvězdě, na který dorazilo vysoce přes 300 diváků, zadal pan Zdeněk Kutil.

 

Milan STRAKA

 

 

Čtěte také: Právní stát