Jan Heřta – nový ředitel

Jan Heřta

 

 

 

až doposud dlouholetý člen pedagogického sboru. Poté co vyhrál konkurz, nastupuje 1. srpna 2013 jako ředitel Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické ve Vimperku.

Poprosili jsme ho o rozhovor a on nám ochotně vyhověl.

 

 

 

Od 1. srpna 2013 nastupujete jako nový ředitel. Kdo přišel s tímto nápadem, vy sám, nebo jste dal na kolegy či manželku?

 

Rozhodování bylo velmi složité, zejména s ohledem na rodinu. Důležitou roli hrál vztah ke škole, na které jsem také sám studoval, názory kolegů, ale i bývalých studentů.

 

 

Jak dlouho již působíte jako učitel na vimperském gymnáziu a byla to hned první škola po dokončení studia?

 

Vyučování na této škole je má jediná pedagogická zkušenost, nastoupil jsem po ukončení vojenské služby na podzim 1982.

 

 

Předpokládám, že máte pedagogické vzdělání. Jakou školu jste vystudoval?

 

Vystudoval jsem Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor učitelství matematika, fyzika, který jsem si později dálkovým studiem na téže škole doplnil ještě o obor informatika a programování.

 

 

Jaké předměty na škole vyučujete a který předmět učíte rád?

 

Učím všechny tři předměty. Nejraději mám matematiku, z fyziky mám rád např. atomovou, jadernou fyziku a astrofyziku a pak klasické programování.

 

 

Když si vzpomenete na svoje mládí, který předmět bavil právě Vás a který Vás naopak nebavil?

 

Nejvíce mě samozřejmě bavila matematika, fyzika a deskriptivní geometrie, ale líbila se mi chemie, zeměpis, dějepis, nebavily mě bohužel jazyky.

 

 

Chystáte po nástupu do funkce ve škole nějaké změny?

 

Nevím, zda to mohu nazvat jako změny, ale chtěl bych ubezpečit současné žáky naší školy i budoucí zájemce o studium, že budu chtít, aby výuka byla kvalitní, přitažlivější a zajímavější. Na druhé straně od žáků budeme požadovat aktivní přístup ke studiu a svědomitou přípravu. Zkrátka, aby se žáci dobře připravili k maturitní zkoušce a mohli úspěšně pokračovat ve studiu na vysokých školách. Samozřejmě budeme podporovat žáky v účasti ve vědomostních, sportovních i uměleckých soutěžích a dalších projektech rozvíjející jejich znalosti a schopnosti.

 

 

V televizi běží již delší dobu seriál Gympl. Sledujete ho? Myslíte, že odpovídá realitě?

 Neviděl jsem jediný díl, proto nedokáži posoudit, zda odpovídá realitě.

 

 

Nemohu zapomenout na divadelní soubor Spirála, bude fungovat i nadále pod Vaším vedením, nebo ho přenecháte někomu jinému?

 

Spirála pokračuje ve své činnosti, ale nyní pod vedením bývalé členky Vendulky Slepičkové.

 

 

Mezi Vaše další aktivity patří basketbal, kde působíte jako trenér. Budete stíhat i nadále trénovat vimperské basketbalisty?

 

Doufám, že s pomocí dalších trenérů v oddíle to zvládneme.

 

 

 

 

Vy sám jste dříve basketbal hrával. Vzpomenete si, jaké jste měli úspěchy?

 

Já jsem ještě i v minulé sezóně nastoupil v jednom utkání. Jako plnohodnotný hráč jsem největšího úspěchu dosáhl, když jsme ve Strakonicích asi před 12 lety poprvé získali třetí místo v krajském přeboru.

 

 

Když máte chvilku volna, jak ji využijete?

 

 

Nejvíce času trávím s dětmi a manželkou. Jezdíme na kole, chodíme do přírody, v zimě na lyže. Rád si přečtu zajímavou knihu nebo si jdu zaběhat.

 

 

Na jedné fotografii jsem Vás viděla hrát na harmoniku. Hrajete ještě a zvládáte i jiné hudební nástroje?

 

Heligonku mám po otci, který hrál velmi dobře. Já na ni nemám čas, tak si zahraji někdy sám pro radost, ale už toho moc neumím. Podobně je to s kytarou.

 

 

Váš čas je opravdu naplněn do poslední minuty a tak Vám ještě jednou děkuji za chvilku strávenou rozhovorem.

Lenka Doubková

 

 

{jcomments off}