Šikulínci z Vimperka si sáhli na miliony

To se běžně nestává, aby se člověk mohl procházet po mincovně a kochal se pohledem na miliony…. Ale děti ze ZŠ Smetanova ve Vimperku to štěstí měly. Vyhrály totiž celostátní soutěž finanční gramotnosti a jako výhru dostaly  i tuhle exkluzivní  možnost, kterou do soutěže věnovala ČNB.  O tom jsme již na stránkách vimperk.eu informovali.

 

 

Teď se na úspěch vimperských žáků a jejich pedagogů, podívejme očima samotných účastníků:

dod 2013 68

“V říjnu 2012 nás naše třídní učitelka Jana Doležalová přihlásila do celostátní soutěže vyhlášené Českou národní bankou. Soutěž s názvem „20 let chráníme českou korunu“ měla rozvíjet naše znalosti v oblasti finanční gramotnosti. Paní učitelka pro nás vymyslela název Šikulínci. Všichni jsme od začátku věděli, že zvítězíme, protože jsme první opravdu být chtěli. Také jsme chtěli vyhrát exkluzivní zájezd do mincovny v Jablonci nad Nisou. Abychom se dostali na první místo, potřebovali jsme nahrát hodně bodů, a tak paní učitelku napadlo, že „přespíme“ ve škole a budeme se snažit nasbírat co nejvíce bodů. Po prvním přespání jsme se skutečně dostali na první místo. A abychom všem ostatním ukázali, že jsme opravdu „těžký“ soupeř, akci jsme ještě jednou zopakovali. Od té doby jsme se již z prvního místa „nehnuli“ a svoji pozici jsme si udrželi až do vítězného konce. Zvítězili jsme nad 513 týmy z celé České republiky!

 

uvod

 

Pro výhru se vypravili zástupci naší třídy do České národní banky v Praze, kde nám cenu osobně předal pan guvernér Miroslav Singer při příležitosti Dne otevřených dveří ČNB. Velice jsme si vážili našeho označení VIP host ČNB, díky kterému jsme budili značnou pozornost. Nejen, že jsme převzali cenu, ale také jsme měli možnost podívat se do prostor banky, které nejsou normálně veřejnosti přístupné – dokonce i do pracovny pana guvernéra. Také jsme si potěžkali zlatou cihlu, která vážila 12 kilogramů a měla hodnotu 11 miliónů korun. V trezoru, ve kterém byla jedna tuna zlata v hodnotě 883 986 000 Kč, se nám již tajil dech. Na památku jsme každý dostali „válec“ slisovaných, skartovaných bankovek v hodnotě jeden milión korun.

 

img 4386

 

Ve čtvrtek 13. 6. 2013 jsme se vydali na naši vysněnou cestu do mincovny do Jablonce nad Nisou. Cesta byla dlouhá, ale všichni jsme se těšili. Uvnitř provozovny jsme zjistili, jak se vlastně mince vyrábí. Nejprve jsme se podívali na mince – vlastně polotovary, které ještě nebyly vyražené. Potom jsme se přemístili k přístrojům, které mince razily. Každý si chtěl na čerstvě vyražené mince sáhnout. Překvapilo nás, jak jsou ještě teplé, neboť jsou ražené pod tlakem odpovídajícím 70 tunám. Velmi zajímavé také bylo sypání mincí do sáčků. Všichni jsme si mohli vyzkoušet, jak těžký je sáček s obsahem tisíc pětikorun. Dál jsme pokračovali do místnosti, kde pracovnice ručně brousily a upravovaly razidla. Všichni jsme se shodli, že takhle náročnou práci bychom rozhodně dělat nechtěli. Nakonec jsme dostali dokonce i výborné občerstvení. Na památku jsme si tentokráte neodnesli „milión“, ale pamětní mince.

 

Jsme velice rádi, že jsme v soutěži zvítězili. Pocit vítězství jsme si patřičně užili. Přineslo nám to nejenom další nové znalosti v oblasti finanční matematiky, ale prožili jsme celkově opravdu mnoho úžasných okamžiků.”

 

Maruška Netáhlová, Katka Černá 9.B

 

I my gratulujeme k výjimečnému úspěchu a přejeme  pěkný konec školního roku a krásné prázdniny!

redakce vimperk.eu

{gallery}vimperk/2013/cerven/mincovna/{/gallery}