NÁZOR L. Bezděka: dopravní situace

Tak zase trochu o dopravních značkách

Možná, že se mi budou čtenáři smát, ale jak tak koukám na dopravním hřišti pro dospělé je opět, již podruhé nějakým způsobem odstraněna značka, která vyloženě překážela a byla umístěna skoro ve středu plochy před Gymplem ve Vimperku. O tom jsem zde psal před časem .
V prvním případě, ji někdo urazil a byla rychle nahrazena novou. Nyní nevím, jak byla zmizena, ale podle mého, to není žádná škoda. Jestli jí zase někdo porazil autem a nadával jako špaček na tu ‘blbou’ značku, nebo jí nechal odstranit již osvícený a rozumný úředník, nevím. Ale jestli by byla varianta druhá pravdivá a značka se znovu na místě překážejícím neobjeví, klobouk dolů.

Přesto ale mám na umístění jedné dopravní značky ve Vimperku docela přímluvu.
A to v místě před „Barumkou” ve Špidrově ulici u cesty pokračující k zahrádkám nad tratí a pokračující do polí. ( Fotka napoví ).

bezdek dopravní situace (2)

Tam jsem se totiž podivil, proč třeba dlouhé kamiony vjíždí a v zápětí couvají zpět.
Poptal sem se i v dopravním podniku ČSAD a tam mi řekli, že kamiony si pletou cestu právě k nim a nebo do strojírny ve spodních kasárnách. Někdy je to špatná orientace řidiče, někdy je to špatně seřízená navigace šoféra.
Proto dávám podnět k zamyšlení o postavení značky vedle jednosměrky dolů ke trati ve smyslu slepé ulice event. s dodatkovou cedulkou. Třeba pomůžeme některým řidičům odjinud a nebudou Vimperk kritizovat.

Ing . Libor Bezděk – Vimperk

 

(red) O vyjádření  k situaci jsme požádali Odbor dopravy a silničního hospodářství, Miroslava Kavlíka:

V případě odstraněné značky – jde o záměr a značka již nebude osazena, nebo  vandalství a značka se vrátí na své místo ?

 

“Podle požadavku Města Vimperk bylo na ploše před gymnáziem ve Vimperku vytvořeno parkoviště pro osobní automobily. Parkovací plochu, včetně dopravního značení, navrhl dopravní inženýr podle platné legislativy a platných ČSN a byla odsouhlasena příslušným orgánem Policie ČR. Praxe ukázala, že dopravní značka B2 „Zákaz vjezdu všech vozidel“ neplní svůj účel bez stavebních úprav parkovací plochy (např. vymezení parkovací plochy osazením obrubníků). Z důvodu, že tato dopravní značka byla opakovaně poškozována a její neumístění neovlivní bezpečnost silničního provozu bylo rozhodnuto, aby do rekonstrukce parkovací plochy nebyla osazována.”

 

 

Umístění značky vedle jednosměrky – uvažuje se o nějaké změně dopravního značení v tomto smyslu? 

 

“Tímto podnětem se bude MěÚ Vimperk, odbor dopravy a SH, zabývat a navrhne v uvedeném úseku pozemní komunikace umístit dopravní značku IP 10a „Slepá pozemní komunikace“.”