logoduha

Dotace pro fosilní paliva by měly skončit

Mezinárodní energetická agentura: Dotace pro fosilní paliva překročily 500 miliard dolarů ročně a měly by skončit. Podpora čistých obnovitelných zdrojů je přitom pětkrát menší a měla by naopak vzrůst.

 

Státní podpora fosilních paliv opět vzrostla: loni již na 544 miliard dolarů ročně. Obnovitelné zdroje zajišťují čím dál více energie, i když výdaje na jejich podporu jsou pětkrát nižší – kolem 100 miliard dolarů. Před několika desítkami minut to uvedla Mezinárodní energetické agentura (IEA) v prestižní výroční zprávě.

 

Klíčová sdělení zprávy:

 

  • nacházíme se v éře stabilně vysokých cen ropy, jaká nemá v historii obdobu

  • těžba lehké ropy (zejména v USA) nesníží význam Blízkého východu na globálním trhu

  • rozdíly v cenách zemního plynu (v Evropě vysoká a v USA nízká) budou přetrvávat

  • 2/3 potenciálu energetických úspor nejsou stále vyčerpány

  • IEA upozorňuje, že snaha zvýšit konkurenceschopnost ekonomiky neznamená přestat snižovat emise skleníkových plynů

  • IEA identifikuje čtyři pragmatická řešení pro zvýšení konkurenceschopnosti a současné snížení emisí: zvyšování energetické efektivity, omezení výstavby a provozování neefektivních uhelných elektráren, minimalizaci úniku metanu při těžbě ropy a zemního plynu a ukončení státních dotací pro fosilní paliva

  • IEA doporučuje státům rozvíjet výrobu domácí čisté energie a zvýšit podporu až na 220 miliard dolarů v roce 2035 (což je stále méně než polovina současných dotací pro fosilní energii)

 

Zpráva World Energy Outlook je každoroční a nejzásadnější publikace IEA, která je široce uznávaná jako stěžejní zdroj pro globální energetické analýzy a scénáře. IEA byla založena OECD a sdružuje 28 států (včetně České republiky) a zabývá se zejména energetickou bezpečností a ekonomickým rozvojem. Jedná se poměrně konzervativní instituci, jejíž názory nelze považovat za environmentálně orientované.

 

Hnutí DUHA se domnívá, že také ČR by se měla řídit doporučeními prestižní organizace (jíž je členem). Dotace do fosilních paliv činí u nás téměř 7 miliard korun ročně. Energetická náročnost – podobně průmyslové – německé ekonomiky je o 30 % menší než naše. Z české ekonomiky odteče za dovoz ropy ročně 115 miliard korun (zejména do nedemokratických režimů v Rusku, Ázerbájdžánu a Kazachstánu).

 

Proto ekologická organizace prosazuje zákon, který stanoví tempo, jakým se bude země zbavovat závislosti na fosilních palivech – rok po roku, krok pro kroku. Rozhýbe zateplování domů, investice do rychlé a pohodlné veřejné dopravy, recyklaci odpadů nebo výrobu domácí čisté energie.

 

Legislativa podle úspěšného britského vzoru připraví zemi na éru drahé ropy a ochrání rodiny a podniky před příliš vysokými cenami energie. Nová sněmovna má 109 poslanců a poslankyň ze stran, které slíbily podobný zákon připravit. Další strany podporu legislativy seriózně zvažují.

 

 

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

 

Globální dotace pro fosilní paliva dosahují ročně desetinásobku českého státního rozpočtu. Obnovitelné zdroje jsou podporovány pětkrát méně, a přesto vyrábějí rok od roku více. Dnes vydaná prestižní výroční zpráva Mezinárodní energetické agentury doporučuje s dotacemi pro fosilní paliva skončit, zatímco podporu pro čisté obnovitelné zdroje naopak zvýšit.“

 

Česká republika by měla brát varování a doporučení Mezinárodní energetické agentury velmi vážně a snížit svoji kritickou závislost na stále dražších fosilních palivech. Jen tak ochrání rodiny a firmy před vyššími a vyššími účty. Prosadit zákon, který spotřebu ropy, plynu a uhlí srazí, bude jeden z klíčových úkolů nové české vlády.“