Otevřený dopis řediteli Hnutí DUHA

Borová Lada 9.12.2013 svazobcinpsumava

 

Otevřený dopis předsedy Svazu obcí Národního parku Šumava Antonína Schuberta programovému řediteli Hnutí Duha Vojtěchu Koteckému.

 

Vážený pane Kotecký.

Dovolte mi úvodem poděkovat Vám za lekci, kterou jste mi opět uštědřil. Je to vždy velká škola, číst, jak se dá pracovat s pravdou, jak se dá šikovně ohnout a přizpůsobit tak, že člověk na chvilku i zaváhá, zda nemáte pravdu. Bohudík nemáte, ale dosáhl jste opravdového mistrovství v žonglování s fakty. Nedivte se, že jsem tím vždy znovu zaskočen. Jsem o generaci starší a toto postmoderní mistrovství sice vnímám, ale spíše než za mistrovství jej považuji za obrovský nešvar dnešní doby.

 

Předpokládám, že fakta týkající se možnosti stavby 7 000 domů na Šumavě jsou Vám známa. Možná jste se jen rozhodl podívat na věc jinou optikou. Můj pohled na věc jsou fakta a faktem je, že na Šumavě se dá stavět pouze tam a pouze to, co stanoví územní plán a stavební povolení. To však ani zdaleka není jediné omezení, které chrání toto území.

 

Vyjmenováváte lokality, ale už neuvádíte, že stavět na nich domy, developerské projekty, golfová hřiště, sjezdovky nebo lanovky není možné. V národním parku se totiž nedá stavět ani tam, kde to územní plán povoluje. Platí totiž také mnoho jiných obecných zákonů, které stavbu umožní pouze za předpokladu, že stavba zákonné ustanovení neporuší. Přesněji řečeno, z té Vámi vypočtené plochy se dá stavět pouze v zastavěném, nebo zastavitelném území. Takové území se ve druhé zóně, která je součástí Vašeho výpočtu, nevyskytuje v žádném územním plánu. Vyskytuje se pouze ve třetí zóně, ale to jenom ve vybraných částech. Jednoduchým výpočtem tedy dojdeme k číslům, které se limitně blíží jednotkám, rozhodně ne stovkám nebo tisícům.

 

 

Domnívám se, že pro obě strany by byla přínosná Vaše návštěva Šumavy a debata s místními lidmi. Dokonce bych Vás s chutí pozval k procesu územního plánování nějaké šumavské obce. Vaše představa, že lidé žijící na Šumavě netouží po ničem jiném, než po stavbě nových domů, je velmi vzdálená od reality. Je tomu právě naopak. Tradičnímu obyvateli Šumavy je každý nový dům trnem v oku a starosta, který by toto nepochopil, může začít počítat dny do konce své politické kariéry. Nakonec pravdivost tohoto tvrzení dokládá několik příkladů z nedávné minulosti.

 

Než Vám popřeji nadcházející sváteční pohodu, tak jenom zmínka o hrozbě těžby zlata, která nás na Šumavě opravdu trápí. Ve svém dopise vyjmenováváte, co jste udělali před léty. Avšak prolomení těžebních limitů a těžba zlata jsou velmi aktuální politická témata. Velmi aktivním v této věci shledávám Jana Rovenského z Greenpeace, ale Hnutí Duha tuto hrozbu zcela opomíjí.

 

Mnoho zdaru v osobní i profesním životě přeje

Ing. Antonín Schubert, předseda Svazu obcí Národního parku Šumava, starosta Modravy.

 

 

PS: Vy očekáváte nějaký prudký geologický vývoj, který vytvoří nad Jezerní slatí horu pro sjezdovku? Možná nám něco uniklo?