Názor J. Bláhy: Ad. starosta Modravy na ČT

Vážený pane starosto Schuberte,

viděl jsem v ČT Vaši reakci na zveřejnění studie EFTECu, kde jste řekl: “Na Šumavě se má bezzásahová zóna za oblast, kam nesmí turista. Nevím tedy, jak by někdo mohl zvýšit ekonomický výnos tím, že do oblasti je vstup zakázán. Čili do té oblasti turista nechodí, čili tady ty peníze nenechá”.

Studie samozřejmě staví právě na tom, že nově rozšířené plochy ponechané divočině tu budou nejen pro přírodu, ale také pro turisty.

A ani teď to přece není tak, že by do bezzásahových oblastí byl vstup zakázán, jak jste řekl. Do prvních zón je vstup pouze omezen – je dovolen po vyznačených stezkách a mimo první zóny neomezeně.

To rozšíření plochy ponechané divoké přírodě řeší i ten problém, který nejvíc řešíte – že kvůli ochraně tetřeva nejde povolovat ve stávajících bezzásahových oblastech nové cesty, protože se kryjí s oblastmi kde tetřev hnízdí a kde jsou jádrová území jeho výskytu. Když se území divočiny rozšíří, poptávka turistů po zážitkách v divočině se bude moci přenést jinam, kde nebude kolize s ochranou tetřeva. Navíc do míst, která budou turistům mnohem dostupnější. A také tetřev dostane větší prostor k životu.

Znáte dobře naše názory a víte velmi dobře, že chceme, aby divočina byla přístupná lidem. Jen tam, kde by to ohrožovalo předmět ochrany (důvod existence národního parku) jsou opodstatněná omezení. Byli jsme to my, kdo navrhoval přeformulovat v zákoně na ochranu přírody omezení vstupu do první zóny na turistické cesty. V našem návrhu zákona o NP Šumava je rozšíření první zóny na 50% rozlohy parku a zároveň uvolnění omezení vstupu. To by mělo být pouze na místa, kde je to skutečně nezbytné např.  kvůli ochraně tetřeva nebo na rašeliništích. Jedná se pouze o cca 20-25% rozlohy parku, kde by byl vstup omezen na turistické stezky, jinde by byl úplně volný.
V příloze Vám posílám výsledky průzkumu, jak se na to dívají návštěvníci parku, do jaké míry oni sami jsou ochotni se v pohybu po národním parku omezovat.

Ani pro nás není myslitelné, že by se rozšiřovaly první zóny na 50% aniž by se do “nových” oblastí divočiny zcela uvolnil vstup. Považuji za důležité tuhle věc vyjasnit, proto Vám píši a dávám na vědomí novinářům.

Můžeme mít na některé věci různé názory a je potřeba, abychom o nich diskutovali a pokud možno dokázali uznat argumenty druhého, když je má lépe podložené. K takovému stavu má debata o Šumavě bohužel daleko. Mrzí mně ale ještě více, že i ve věcech, na kterých může být jednoduchá shoda, jako je tato, zaujímají mnozí postoje podle scénáře “jsme proti všemu co řekne druhá strana bez ohledu na to, co to je”. A určití jedinci, kterým jde jen o pošramocené ego hovoří o “válce”. Nezlobte se, to je opravdu na hlavu padlé. Dokud si nesedneme všichni ke stolu s cílem se domluvit, tak se bude národní park zmítat v nesmyslné válce, která je na škodu přírodě i místním lidem, všem, kdo to s ním myslí dobře. Jenže to byste museli poslat do háje lidi typu pana senátora Jirsy, kteří nedávají všechny karty na stůl (říká se tomu skrytá agenda) a dohoda obcí s ekologickými organizacemi a správou parku by jim kazila plány. Při tom co se děje okolo pozemků jsem ale skeptický, že by k tomu byla aspoň vůle.

Zdraví Vás
Jaromír Bláha

 

logo hnuti duha