logoduhanazor

Soud rozhodl – zásah policie na Šumavě byl protiprávní

Soud rozhodl – zásah policie na Šumavě byl protiprávní

Vzpomínáte si ještě na občanskou blokádu kácení pralesa u Ptačího potoka na Šumavě? I když se bavíme o létě 2011, asi se shodneme, že na něco takového nelze zapomenout. Právě teď máme navíc dobrý důvod se k této události vrátit. Krajský soud v Plzni totiž vydal rozsudek, který potvrzuje přesně to, co jsme říkali celou dobu: kácení bylo ilegální a protest ochránců přírody tudíž jediným logickým východiskem z této hrůzostrašné situace. Ale co je hlavní, rozsudek také říká, že policie zasahovala proti „blokádníkům“ a „blokádnicím“ protiprávně.
 

V rozsudku doslova stojí: „Občanská sdružení na ochranu přírod byla…  zcela zbavena možnosti chránit zájmy ochrany a přírody v době před přistoupením k těžbě dřeva. Za této situace se nelze vůbec divit tomu, že jako poslední možnost, jak zabránit zvůli správních orgánů, bylo zvoleno vyhlášení blokády nezákonné těžby.
 

Pro nás všechny je tento rozsudek velikou satisfakcí.

A co bude dál? Nyní, kdy je jmenovaná nová vláda, budeme dělat všechno proto, aby byl Národní park Šumava – a divoká příroda v něm – ochráněn na dlouho dopředu dobrým zákonem.

 

logo hnuti duha