108

Chodník v Pivovarské ulici k nemocnici

vladimir vacha 2Čas od času se na mě obrátí lidé s dotazem, jak je to s chodníkem v Pivovarské ulici k nemocnici.  Zřejmě proto,že vědí o mé angažovanosti v tomto případu, který trvá již několik let. V roce 2012 se situace obrátila k lepšímu. Při jednání za účasti projektantů, odboru investic a pana starosty Petráška bylo nalezeno řešení s tím, že akce by se měla realizovat v roce 2014. Podle mých informací proběhla úspěšně jednání s majiteli pozemků, v ulici se objevovali projektanti a probíhaly úkony ve stavebním řízení.

 

Najednou jsem dostal několik upozornění, že ve stavbě je nějaký problém. Vyžádal jsem si informace z městského úřadu a na posledním jednání  zastupitelstva města jsem dostal vysvětlení  od vedoucího investičního oddělení pana Jančeho i pana starosty. Problém opravdu je a sice ze strany „památkářů“. Mají výhradu k úpravě zatáčky u cukrárny Pod zámkem, kde by měla být odebrána část zeminy a opěrné kamenné zdi pro rozšíření kvůli chodníku a došlo by ke kontaktu s historickou částí hradeb od zámku. Město nabídlo řešení a požádalo památkáře o souhlas.

108 109

A tady pravděpodobně  nastává zádrhel, protože vyjádření nejde a nejde. Památkáři nemají údajně ze zákona žádný termín,do kdy se musejí vyjádřit. A tak se čeká,čeká….. když si představíte i při případném souhlasu výběrové řízení na dodavatele atd., tak to vypadá, že chodník v roce 2014 nebude. Lidé budou nadále uskakovat před míjejícími se auty, která téměř nikdy nedodržují předepsanou rychlost a kterou údajně v tomto místě nemůže měřit Městská policie, o státní Polici nemluvě. Jít se psem na vodítku touto silnicí bez chodníku znamená riziko, že po chvíli člověku zbude v ruce jen to vodítko. Staří lidé, kteří tudy chodí do Nemocnice se budou dále bát . Odbor dopravy bude nadále tvrdit, že se v tomto místě nedá se silnicí nic dělat. Je to zvláštní situace, typická pro Česko. Všichni zúčastnění jakoby všechno správně udělali, ale chodník zřejmě nebude, bude se čekat a nic se nedá dělat.

 

Nezbude mi zřejmě jiná možnost, než obejít obyvatele Pivovarské s peticí a požádat „památkáře“, jestli by laskavě z důvodu veřejného zájmu neudělali to, co mají v popisu práce. Když moje dcera začala před čtyřmi roky chodit touto ulici do školy, byla v první třídě a proto mě ta situace nutila k nějakému řešení. Dnes chodí do páté a obávám se, že dříve vyjde školu, než se ulice Pivovarská nějak vyřeší.

Vladimír Vácha

 

 

—————————————

pozn. red. 

Na tuto konkrétní situaci jsme se v rámci rozhovoru o místních komunikacích a chodnících ptali vedoucího odboru invetic a údržby MÚ Vimperk, Ing. Michala Jančeho.

Určitý posun v této záležitosti přece jen nastal – čtěte ZDE.