Příjemci dotací od ČEZ

Příjemci dotací od ČEZ budou známi. Po pěti letech

jihocesi 2012 logo
Po pěti letech od uzavření tzv. Rámcové smlouvy mezi ČEZ a Jihočeským krajem by se krajští zastupitelé měli dozvědět, komu plynou roční příspěvky v celkovém objemu 110 miliónů korun ročně. Zveřejnit seznam příjemců za rok 2013 na zasedání krajských zastupitelů 27. února přislíbil hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

 

Zveřejňování dotací od ČEZ dlouhodobě požadují Jihočeši 2012, podle nichž je smlouva nedostatečně průhledná zejména v oblasti propagace záměru ČEZ rozšířit Jadernou elektrárnu Temelín. Kromě této více než miliardové položky (110 milionů ročně pod dobu 10 let) smlouva zahrnuje náklady na posílení integrovaného záchranného systému a krizového řízení a investice ze strany ČEZ do jihočeské infrastruktury.

 

Jsme rádi, že pan hejtman přestal obhajovat neobhajitelné a dohodl s ČEZ zveřejňování příjemců dotací od května 2013. Přesto považujeme za nepochopitelné, že toky stamilionů korun ze státní firmy začnou být veřejné až po našem nátlaku a několika letech od platnosti smlouvy. Zveřejňování příjemců nemalých dotací mohlo fungovat od začátku a mohlo tak být prosto jakýchkoliv podezření. Navíc podle všeho zůstane i nadále tajné, komu od dubna 2009 do května 2013 odešlo zhruba 440 milionů korun. Přitom podle zákona o poskytování informací se na příjemce veřejných peněz, což jsou i příspěvky od ČEZ, nevztahuje obchodní tajemství, a neobstojí tedy dosavadní podivná argumentace pana hejtmana, že si zveřejňování příjemců příspěvků a výše příspěvků nepřeje ČEZ ani příjemci,“ upozornil předseda zastupitelského klubu Jihočeši 2012 Luboš Průša.

 

Dodal, že možná někteří příjemci příspěvků mají pádný důvod k nezveřejnění. Jihočeši 2012 budou dále usilovat a to i případně soudní cestou o zveřejnění toho, komu a v jaké výši byly dotace přiznány v letech 2009 až 2013. Podle Jihočechů 2012 bez zveřejnění těchto informací půjde kalný jihočeský politický rybník vyčistit jen těžko.