Názor P. Dvořáka: Dopravní kuriozity…

Dopravní kuriozity v Komenského čtvrti

 

Posílám Vám návrh, který poslalo vedení města na grantové výběrové řízení na kraj. Možná dostane město nějakou korunu. Milý čtenáři posuď co a jak.

 

 

Co tomu předcházelo?

Minulý rok bylo telefonicky podáno na městskou policii pár oznámení na parkování aut na chodníku v ulicích Johnova, Jiráskova a B. Němcové. A to od lidí, kteří tady ani nebydlí. Protože zákon je zákon a přestupek nestačí vyřešit na policii, radnice se rozhodla situaci řešit. Následovalo veřejné schůzování s obyvateli čtvrti, přičemž se stěžovatelé se svými argumenty ani nedostavili.

 

 

A to ve čtvrti, kde projedou, mimo ulice Nad Stadionem, za hodinu dvě, tři auta a jednou za týden popeláři. Nikdy tady nebyl nějaký vážnější karambol ani problém se zimní údržbou, i když napadlo půl metru sněhu.

Parkovalo se někdy i na chodnících a nikomu to nevadilo. Místní i návštěvníci (MěKS,NP) to brali jako takové „zvykové, logické“ řešení z důvodu zachování lepší průjezdnosti a někde se, i v projektech rekonstrukce čtvrti s tím počítalo. Byla zcela zachována průchodnost a bezpečnost chodců po dvou chodnících. Jenže ulice vyprojektované v padesátých letech minulého století a dříve, nemají patřičnou šíři…..

 

 

Co následovalo.

A tak vzniklo následující řešení -vytvořit jednosměrné ulice, protože jen tato varianta prý odpovídá platnému zákonu (viz obrázek).

 

 

komenskeho

 

 

A to vše projednal dopravní výbor, rada a odbor investic města.

Druhé “dopravní hřiště”, labyrint značek, označení všeho druhu, jednosměrky, zákazy, příkazy…

Náklady? Nákup cca. 27 ks dopravních značek a jejich osazení, vodorovné dopravní značení, projekt, posudek dopravního inženýra atd. Peníze, které by se mohly vynaložit účelněji. Například na opravu povrchu komunikace Hřbitovní ulice a čtenáři můžeš jistě doplnit… je toho určitě dost.

Pomůže to občanům, co zde bydlí? Nebylo by nejlepší to nechat, jak je to a pokutovat ty, co stojí jedním, dvěma koly auta na chodníku a ty ostatní nechat? Na to přece šly stížnosti.

 

 

A ještě něco …..

Když se tak na to díváte, tak si musíte říci: Jak se bude řešit dopravní situace na sídlišti, na Homolce, v Žižkově ulici a ve všech takových ulicích?

Proto se obávejte dne, kdy třeba někdo projíždějící vaší ulicí bude muset zabrzdit a dát někomu přednost, nebo vaše, na chodníku parkující auto, objet. Pak zavolá na městskou policii… a začne kolotoč neuvěřitelna.

Zkuste zajet za hranici do Bavorska, hustota zástavby je tam ještě větší, místní komunikace ještě užší, aut ještě více. Jak se tam všechno vejde? Asi je za tím vstřícnost, tolerance a ohleduplnost všech, řidičů, radnice i policie. A pořádek ve  městě, na ulici i v hlavě.

My? Vyrábíme kuriozity. Třeba tím zvýšíme turistický zájem o Vimperk, nebo zde vznikne tréninkový polygon autoškol…

 

Ach jo…

 

Pavel Dvořák